Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν ομοιώματα πλοίων του αμερικανικού ναυτικού, αεροπλανοφόρων και άλλων πολεμικών, πιθανότατα για την εκπαίδευση του προσωπικού στην προσβολή τέτοιου είδους στόχων.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ομοιώματα εντοπίστηκαν από δορυφόρο της εταιρείας Maxar, την Κυριακή, στην έρημο της δυτικής Κίνας. Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων εκτιμά ότι τα ομοιώματα αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ειδικά σε μία περίοδο που η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον στα στενά της Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα αυξάνεται.

A satellite picture shows a carrier target in Ruoqiang, Xinjiang, China, October 20, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS.

Οι δορυφορικές εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το περίγραμμα ενός σκάφους που μοιάζει με αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης Arleigh Burke. Ο χώρος μοιάζει με ένα συγκρότημα προσομοίωσης στην έρημο Τακλαμακάν.

A satellite picture shows a rail terminus and target storage building in Ruoqiang, Xinjiang, China, October 7, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS.

Επιπλέον, διακρίνεται και ένα σύστημα σιδηροτροχιών μήκους 6 μέτρων με ένα στόχο μεγέθους πολεμικού πλοίου πάνω του, με τους ειδικούς που εξέτασαν τις εικόνες να θεωρούν ότι ενδέχεται να χρησιμοποιείται για την προσομοίωση κινούμενου στόχου.

A satellite picture shows a mobile target in Ruoqiang, Xinjiang, China, October 20, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS.

Σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών το συγκρότημα της συγκεκριμένης περιοχής έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να σχολιάσει.

A satellite picture shows a mobile target in Ruoqiang, Xinjiang, China, October 20, 2021. Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS.

Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο στην τελευταία του ανάλυση σχετικά με την στρατιωτική ισχύ της Κίνας αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πραγματοποιήσαν τις πρώτες δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων DF-21 εναντίον πλοίων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα τον Ιούλιο του 2020. Τότε εκτοξεύτηκαν 6 πύραυλοι στην περιοχή των νήσων Σπαρτλι, που διεκδικούνται από την Κίνα, την Ταϊβάν αλλά και τέσσερις ακόμη χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ειδικοί, τους οποίους επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές στην έρημο δεν είναι το τελικό στάδιο ανάπτυξης εξειδικευμένων όπλων από την πλευρά της Κίνας, αφού το περιβάλλον και οι αισθητήρες δεν μπορούν συγκριθούν με τις πραγματικές συνθήκες σε θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο, οι δοκιμές επιτρέπουν στους Κινέζους να εκτελέσουν τις δοκιμές τους  μακριά από «αδιάκριτα» βλέμματα. Επιπλέον, αποφεύγουν και τις διαμαρτυρίες των γειτόνων τους ενώ αποφεύγεται και η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά σε περιοχές με τεράστια θαλάσσια κυκλοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας