
Στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ( COP26) στη Γλασκώβη συμμετείχε ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, όπου παρουσίασε το όραμα του Δήμου για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της Αστυπάλαιας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το φιλόδοξο έργο “Astypalea: Smart & Sustainable Island”, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen και την ελληνική Κυβέρνηση, θα συμβάλει σημαντικά στην πραγμάτωση του.
‘Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Κώστα Κομνηνό, γενικό διευθυντή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Scottish Enterprise και την Nordregio, στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της έκθεσης “Rural Agenda for Climate Action” της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τις Πολιτικές Υπαίθρου.
Διαβάστε επίσης: «Πιλότος» και για άλλα νησιά η «πράσινη» Αστυπάλαια
Στην πρώτη εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές της υπαίθρου & Κλιματική αλλαγή: Γιατί ο χώρος της υπαίθρου είναι κρίσιμος για την πράσινη μετάβαση;» ο κ. Κομηνέας παρουσίασε το όραμα για την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, όπως η Αστυπάλαια, συνδέοντας αποτελεσματικά την τουριστική με την τοπική αγροτική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή ανέδειξε τον σχεδιασμό του Δήμου για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών ενέργειας, απορριμμάτων, υδάτων και μεταφορών, με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας.
Στη δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Περιοχές της Υπαίθρου: Πραγματώνοντας την πρόκληση για μηδενικές εκπομπές» η Αστυπάλαια παρουσιάστηκε ως «καλή πρακτική» σε θεματική ενότητα που αφορούσε την ανάδειξη του οφέλους για την τοπική κοινωνία και οικονομία από την υλοποίηση έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Ο κ. Κομηνέας εστίασε στη στρατηγική του Δήμου για την υλοποίηση ενός έργου υβριδικού σταθμού ΑΠΕ, όπως προωθείται στο πλαίσιο του έργου «Astypalea: Smart & Sustainable Island», με σκοπό την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών σε αντίθεση με λοιπά προτεινόμενα έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
Επιπλέον, παρουσίασε την καινοτόμα πρόταση του Δήμου για σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας ως φορέα διαχείρισης τόσο του έργου ΑΠΕ όσο και λοιπών υποδομών του νησιού Τέλος, ο Δήμαρχος ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά όσον αφορά τη διαχείριση των υποδομών τους, αλλά και τις δυνατότητές και ευκαιρίες που παρουσιάζουν για την ανάπτυξη έργων καινοτομίας, τα οποία δύναται να αναπαραχθούν τόσο στον ύπαιθρο όσο και αστικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σκωτία, ο κ. Κομηνέας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών οργανισμών αλλά και εκπροσώπους Ευρωπαϊκών νησιών, όπως τον Soren Hermansen από το Samso, το πρότυπο νησί της Δανίας με 100% ενεργειακή αυτονομία, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αλλά και τη διαμόρφωση πιθανών συνεργασιών. Ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του δειπνώντας με την Ευρωβουλευτή κυρία Μαρία Σπυράκη, εν όψει της σημαντικής εισήγησής της, ως εκπροσώπου του Ευρωκοινοβουλίου στο COP26, για τη στρατηγική μείωσης του μεθανίου, η οποία και επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην προσπάθεια του Δήμου για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση της Αστυπάλαιας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία