Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλιάδες κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου»

Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων , τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 , ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημειώσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Παράλληλα, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

«Να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα»

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού: «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις»

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό εξ αυτών αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών. Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε δε αυτή την πλυθησμιακή ομάδα ως την «δεξαμενή του προβλήματος: «Από τα ημερήσια κρούσματα το 35-40% αυτών αποδίδεται σε ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών που συνήθως δίνουν τις περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News