Νέο σήμα κινδύνου – Η δημοκρατία απειλείται στα Βαλκάνια!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης των «27» της ΕΕ, προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις σε πολλές χώρες και ειδικά στη Βοσνία, ενέχουν τεράστιο κίνδυνο.

Νέο σήμα κινδύνου – Η δημοκρατία απειλείται στα Βαλκάνια!

Σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα Βαλκάνια εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας. Ο Γκρλιτς Ράντμαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου με τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια επιδεινώνεται και οι διχασμοί βαθαίνουν».

«Παρατηρούμε, επίσης, και την απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Οι ενέργειες που θυμίζουν τη δεκαετία του ’90 πρέπει να σταματήσουν», είπε, κάνοντας μια άμεση σύγκριση ανάμεσα στη δραματική περίοδο του εμφυλίου πολέμου και τις σημερινές εξελίξεις, που σηματοδοτούν την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τότε.

Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία απείλησε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς τη Βοσνία, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια διάσπασής της «ανεύθυνα και απαράδεκτα». Μάλιστα, το Βερολίνο «έδειξε» προς την κατεύθυνση του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο της κρίσης.

Μια ομοσπονδία δίχως ταυτότητα             

Υπενθυμίζεται πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα ομόσπονδο κράτος το οποίο, με βάση τις συμφωνίες του Ντέιτον, αποτελείται από δύο οντότητες: Στη μία κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι και στην άλλη οι Κροάτες και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, που μοιράζονται μεταξύ τους την εξουσία. Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση είναι αδύναμη και δεν είναι σε θέση να χαράξει ενιαία πολιτική για τη χώρα.

Αναμφίβολα, ωστόσο, η εικόνα έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της στάσης της ΕΕ αναφορικά με τη μελλοντική της διεύρυνση. Το «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε πολλές από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωση παραδοσιακών εθνοτικών και θρησκευτικών αντιθέσεων.

Εκτός, άλλωστε, από τη Βοσνία – η οποία φαίνεται πως σήμερα αντιπροσωπεύει την πιο επικίνδυνη «εστία» – οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ερμηνευθούν υπό το ίδιο πρίσμα. Ένταση, όπως είναι γνωστό, επικρατεί και στις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, ενώ και το Μαυροβούνιο δεν διέρχεται την πιο… ομαλή περίοδο πολιτικά.

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο