Τα περιστατικά έχουν αρχίσει και πυκνώνουν επικίνδυνα από τον Σεπτέμβριο στη Μεγάλη Βρετανία, μετά και την άρση των μέτρων λόγω πανδημίας.

Από το Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη στη Σκωτία, έως το Νότιγχαμσιρ και το Δυτικό Γιόρκσιρ στην Αγγλία, έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 240 καταγγελίες -κυρίως από νεαρές γυναίκες, αλλά και κάποιες από αγόρια- για «επιθέσεις με βελόνες».

Συχνά ζοφερό προοίμιο βιασμού, γίνονται με «όπλο» ενέσεις με ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες οι άγνωστοι ακόμη δράστες ρίχνουν τα στα ποτά ανυποψίαστων θαμώνων μπαρ και κέντρων νυχτερινής διασκέδασης ή ακόμη και σε πάρτι, είτε τα χορηγούν απευθείας, εν αγνοία των θυμάτων, με το τρύπημα μιας λεπτής βελόνας σε κάποιο σημείο του σώματος: από τα χέρια ή τα πόδια, έως και την πλάτη.

Την επομένη, τα θύματα δεν θυμούνται τίποτε από όσα έχουν μεσολαβήσει. Πολλές επιθέσεις αυτού του τύπου έχουν καταγραφεί κοντά σε πανεπιστημιουπόλεις.

«Δεν είχα καν ακούσει για αυτό πριν», λέει μία 19χρονη φοιτήτρια στο Νότιγχαμ. «Δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα το επόμενο πρωί στο νοσοκομείο.

Έμαθε από φίλους της που ήταν μαζί της την επίμαχη βραδιά -εξιστορεί- ότι άρχισε ξαφνικά να ουρλιάζει, μέχρι που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και τελικά κατέρρευσε.

«Θολές» οι έρευνες, διάχυτος ο φόβος

Επισήμως, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν συνδέσει τις επιθέσεις με βιασμούς ή κλοπές. Προς το παρόν, οι έρευνες για τα κίνητρα και τη σύλληψη των δραστών παραμένουν στο «σκοτάδι».

Το φαινόμενο έχει προσλάβει ωστόσο τόσο ανησυχητικές διαστάσεις, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να αναρτήσει στο διαδίκτυο οδηγίες για το ευρέως πια αποκαλούμενο «spiking».

Μοιραία, ο φόβος είναι πλέον διάχυτος. Κοιτώ συνέχεια τριγύρω για άτομα που «βάζουν το χέρι στη τσέπη ή κρατούν τσάντα» στο μπαρ, λέει η 19χρονη Χέλεν Λέιβερι.

Έπειτα από τρεις ανάλογες επιθέσεις σε γνωστές της, έχει αραιώσει τις νυχτερινές εξόδους της. Κι όταν το κάνει, λέει, φορά μόνο χοντρά ρούχα, καλύπτοντας τα πάντα από την κορυφή έως τα νύχια. «Προτιμώ να σκάσω από τη ζέστη», παραδέχεται, «παρά να το ρισκάρω».

Το κίνημα «Girls Night In»

Αγανακτισμένες από τις επιθέσεις, αλλά και από την οκνηρία αρχών και καταστηματαρχών της «νύχτας», νεαρές Βρετανίδες -κυρίως φοιτήτριες- οργανώνονται τώρα σε ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας.

Το ονομάζουν «Girls Night In», κοντολογίς «Κορίτσια Μένουν Σπίτι», κηρύσσοντας ανά βραδιές και κατά περιοχές μποϊκοτάζ στη νυχτερινή διασκέδαση.

Η εκστρατεία τους άρχισε στις 22 Οκτωβρίου στο Σαουθάμπτον. Γρήγορα επεκτάθηκε στο Λονδίνο και αλλού. Και συνεχίζεται σε διάφορες βρετανικές πόλεις.

Σε ορισμένες περιοχές, οργανώθηκαν και μαζικές διαδηλώσεις, με συνθήματα όπως «Μορφώστε τους γιούς σας» και «Τα κορίτσια θέλουν να είναι ασφαλή»: μία ευρηματική παράφραση του τραγουδιού Girls Just Want To Have Fun της Σίντι Λόπερ.

Εντείνοντας τις πιέσεις για τη λήψη μέτρων, το κίνημα «Girls Night In» προχωρά παράλληλα στην συλλογή υπογραφών, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εξονυχιστικούς ελέγχους των εισερχόμενων σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες εντοπισμού άνανδρων δραστών και αποτροπής νέων επιθέσεων.

Ήδη, οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 170 χιλιάδες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το αίτημα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δράση και αντίδραση

Αν και βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, η εκστρατεία «Girls Night In» έχει προκαλέσει και επικρίσεις, στη λογική ότι καλεί λίγο-πολύ τις γυναίκες να περιορίσουν τις ελευθερίες τους.

Οι υποστηρικτές του κινήματος αντιτείνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα μποϊκοτάζ στη νυχτερινή διασκέδαση να περιορίζονται ανά περιοχή περίπου στη μία βραδιά την εβδομάδα, επισημαίνουν.

Ζητούμενο δεν είναι τα κορίτσια να κλειστούν στα σπίτια τους από φόβο, αλλά να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξάλειψη αυτού του νέου τύπου επιθέσεων, που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά της έμφυλης βίας.

Μετατρέποντας την καταναλωτική τους δύναμη σε μοχλό πίεσης, οι συμμετέχοντες στο «Girls Night In» -που πλέον στηρίζουν ενεργά και πολλά αγόρια- ζητούν από τους  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, εφαρμόζοντας άμεσα μέτρα.

Ταυτόχρονα, εγκαλούν για την έως τώρα στάση τους την κυβέρνηση και τις συναρμόδιες αρχές: αστυνομικές, αλλά και πρυτανικές, που όπως καταγγέλλεται συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση το νοσηρό φαινόμενο, ανησυχητικά συχνό στις πανεπιστημιουπόλεις.

Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση αρχών και κοινής γνώμης και η ανάληψη πιο αποφασιστικής δράσης κατά της έμφυλης βίας και μίας εντεινόμενης κουλτούρας μισογυνισμού, που -μέσα από τις «επιθέσεις με βελόνες» και μία σειρά σεξουαλικών επιθέσεων και γυναικοκτονιών- καταγράφουν ανησυχητική αύξηση (και) στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης