Το πράσινο είναι το νέο κόκκινο στην Κίνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού που, κατά μία εκτίμηση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιες επενδύσεις σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων για έργα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό είναι πιο τολμηρό σε σχέση με τις αντίστοιχες δυτικές πολιτικές, ενώ, επίσης, αποτελεί και έναν έξυπνο τρόπο να αντιμετωπιστεί το δίλημμα του στασιμοπληθωρισμού. Τα ανεξέλεγκτα πακέτα στήριξης, όμως, όπως και το κεφάλαιο που έχει κατανεμηθεί λανθασμένα, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Το «πρόγραμμα μείωσης εκπομπών άνθρακα» στοχεύει στο να επιταχυνθεί ο στόχος, που έχει θέσει το Πεκίνο, για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2030. Βάσει του εν λόγω προγράμματος, οι μεγάλες τράπεζες θα δώσουν προτεραιότητα σε όσους δανειολήπτες επιδιώκουν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση, να υιοθετήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες στον κλάδο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα καλύψει το 60% του αρχικού κεφαλαίου με επιτόκιο 1,75%, μία έκπτωση στο επιτόκιο επαναγοράς επτά ημερών που βρίσκεται στο 2,2%.

Τέτοιοι όροι θα πρέπει να είναι ελκυστικοί για τις κινεζικές τράπεζες, που υποφέρουν από τα στενά καθαρά περιθώρια επιτοκίου. Η κεντρική τράπεζα δεν ανέφερε τα αναμενόμενα ποσά, αλλά η Huatai Securities εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1,5 τρισ. γουάν (235 δισ. δολάρια) και οι επενδύσεις ενέργειας τα 6 τρισ. γουάν, σε ετήσια βάση, υποστηρίζοντας, έτσι, περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης του ΑΕΠ.

Διαρθρωτικό νομισματικό εργαλείο, όπως αυτό, θα πρέπει να προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ώθηση. Η λήψη δραστικών οικονομικών μέτρων στον τομέα των ακινήτων, στην Κίνα, η ασθενής κατανάλωση και η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν στην πτώση της ανάπτυξης στο 4,9%, το περασμένο τρίμηνο. Η επιβράδυνση είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς κτηματομεσιτικές εταιρείες, που δεινοπαθούν από τα μέτρα αυτά, όπως η China Evergrande, προσπαθούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού των μεταποιημένων προϊόντων έφτασαν, πρόσφατα, σε υψηλό 26 ετών, σε ένα παγκόσμιο ράλι εμπορευμάτων.

Σε άλλες περιοχές, οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν τόσο εύκολα να ξεφύγουν από τον πληθωρισμό και άλλες εντολές. Ακόμη και για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθούν τόσα πολλά χρήματα στο σύστημα. Το 2014, έγινε κάτι παρόμοιο, με στόχο τους φορείς χρηματοδότησης τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ανοικοδόμηση «των υποβαθμισμένων περιοχών», κυρίως, σε μικρές πόλεις. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, αλλά, επίσης, τροφοδότησε απροσδόκητα τις τιμές των ακινήτων και άφησε πίσω του περισσότερες πόλεις-φαντάσματα.

Αυτή τη φορά, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιδιώκει να αποφύγει τέτοια προβλήματα, μη παρέχοντας φθηνό χρήμα στις τράπεζες προκαταβολικά, αλλά εκταμιεύοντάς το, κατόπιν έγκρισης. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να αποκαλύψουν πόσες εκπομπές θα μειώσουν τα φιλικά προς το περιβάλλον δάνειά της. Αυτό το είδος μαθηματικών, ωστόσο, θα οδηγήσει σε μια αναμφισβήτητα περισσότερο ασαφή απόχρωση του πράσινου.

BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green