
Ενώ οι μετοχές των Pfizer και BioNTech εκτινάχθηκαν με τις εταιρείες να δηλώνουν πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν την αντίδραση της νέας μετάλλαξης στο εμβόλιό τους, ενώ, αν χρειαστεί, μπορούν να επανασχεδιάσουν το εμβόλιο σε έξι εβδομάδες και αποστείλουν τις πρώτες παρτίδες σε 100 ημέρες, Citigroup και Capital Economics δίνουν μία πρώτη εικόνα του πώς η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα θα μπορούσε επηρεάσει αγορές και οικονομίες.
Ταχύτερες αντιδράσεις
Σύμφωνα με την Citigroup, τα διδάγματα από προηγούμενες μεταλλάξεις δείχνουν ότι, ταχύτερες αντιδράσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο αλλά δεν θα τον αποτρέψουν. Όπως εκτιμά σήμερα υπάρχουν τα όπλα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις χωρίς πλήρες lockdowns, αλλά με κάποιο κόστος, ενόψει και του χειμώνα.
Αν όμως η μετάλλαξη αυτή αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα τότε θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών και των αγορών. Να σημειωθεί π.χ. πως το κόστος μία εβδομάδας lockdown στην Αυστρία υπολογίζεται στο 0,25% του ΑΕΠ της.

Η εξάπλωση δεν σταματά με κλειστά σύνορα
Ειναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση ενός στελέχους, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορά, προειδοποιεί και η Capital Economics, η οποία εκτιμά πως η νέα μετάλλαξη, αν είναι τόσο μεταδοτική όσο πιστεύεται, θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας.
Σήμερα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται ήδη στα όριά τους, ενώ ένα νέο κλείσιμο λιμανιών θα αύξανε τα προβλήματα και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, φυσικά η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Ενώ ο βαθμός στον οποίο το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, δεν μπορεί να γίνει γνωστό παρά σε λίγες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που προκαλούν τη ζημιά στις οικονομίες, ερώτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στη νέα μετάλλαξη.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια