Οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία όσον αφορά την εντολή διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο πρόταση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τις πληροφορίες που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών.

Στόχος της επικαιροποίησης είναι να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των κανόνων σε ορισμένα κρυπτοστοιχεία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την προεδρεία  της ΕΕ, Andrej Šircelj, υπογράμμισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να καλυφθούν τα κενά στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται με κακόβουλο τρόπο οι εγκληματίες για να νομιμοποιήσουν παράνομα κέρδη ή να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες.

«Ο κίνδυνος να χρησιμοποιούνται τα κρυπτοστοιχεία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για εγκληματικούς σκοπούς αυξάνεται διαρκώς και είμαι ευτυχής που το Συμβούλιο κατάφερε να σημειώσει ταχεία πρόοδο σε αυτή την επείγουσα πρόταση» πρόσθεσε.

Στόχος και ενέργειες

Στόχος της πρότασης είναι να θεσπιστεί υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων να συλλέγουν και να καθιστούν προσβάσιμες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα και τον δικαιούχο των μεταφορών εικονικών περιουσιακών στοιχείων ή κρυπτοστοιχείων που διαχειρίζονται.

Αυτό κάνουν σήμερα οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών για τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρηματικών ποσών. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των μεταφορών κρυπτοστοιχείων ώστε να είναι πιο εύκολο να εντοπίζονται και, εάν χρειάζεται, να εμποδίζονται οι πιθανές ύποπτες συναλλαγές.

Οι τροποποιήσεις που εισήγαγε το Συμβούλιο στη θέση του εξορθολογίζουν και αποσαφηνίζουν την πρόταση της Επιτροπής, ιδίως με την εισαγωγή απαιτήσεων για τις μεταφορές κρυπτοστοιχείων μεταξύ παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων και μη φιλοξενούμενων πορτοφολιών.

Απαιτούν επίσης να συνοδεύεται η μεταφορά κρυπτοστοιχείων από πλήρες σύνολο πληροφοριών σχετικά με τους εντολείς, ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των μεταφορών κρυπτοστοιχείων, το Συμβούλιο επιδιώκει με τη θέση του να συγχρονιστεί η εφαρμογή της πρότασης για τη μεταφορά χρηματικών ποσών με τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA).

Ιστορικό

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης νομοθετικών προτάσεων με στόχο την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΚΞΧ/ΧΤ), η οποία παρουσιάστηκε από την Επιτροπή στις 20 Ιουλίου 2021. Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης πρόταση για τη δημιουργία νέας αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η πρόταση ευθυγραμμίζει τη νομοθεσία της ΕΕ με τα βασικά πρότυπα της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto