Μια αναδιάρθρωση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει τη Wall Street να ανατριχιάσει. Ο Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών, είναι υποψήφιος για να ηγηθεί της εποπτείας μεγάλων τραπεζών για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αυτό σηματοδοτεί έναν πιο σκληρό θεματοφύλακα και μια επιστροφή στο είδος της πιο σκληρής αστυνόμευσης, η οποία έπληξε τη Citigroup και την Bank of America στο παρελθόν.

Ο Κόρντρεϊ έγινε ο πρώτος διευθυντής της νεοσυσταθείσας CFPB το 2012 και χρησιμοποίησε την ευρεία εντολή της για να σταθμίσει τα πάντα, από δανεισμό ημέρας πληρωμής και χρεώσεις πιστωτικών καρτών έως μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις κινητών τηλεφώνων.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, πρώην διοικητής της Fed, βρίσκεται επίσης στην προοδευτική πλευρά. Όποιον και αν προτείνει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απαιτούσε την έγκριση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Αν κάποιος από αυτούς επικρατήσει, θα βρει μια έτοιμη λίστα με ρυθμιστικές αρχές που θα κληθεί να επαναφέρει.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ράνταλ Κουάρλς χαλάρωσε αρκετούς κανόνες, ο πιο σημαντικός από τους οποίους ήταν η κατάργηση του ποιοτικού τμήματος των ετήσιων τραπεζικών εξετάσεων.

Αυτές είχαν αποκαλύψει δυσλειτουργίες στη διαχείριση κινδύνων που έπληξαν τράπεζες όπως η Citigroup, η οποία απέτυχε δύο φορές και αναγκάστηκε να περιορίσει τις πληρωμές μερισμάτων και τις εξαγορές μετοχών της.

Ο κανόνας Volcker που περιορίζει τις ιδιόκτητες συναλλαγές θα μπορούσε επίσης να ισχύσει εκ νέου.

Πέρυσι, πέντε επόπτες χαλάρωσαν το μέτρο επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν ξανά σε ορισμένες δραστηριότητες ανάληψης κινδύνου που είχαν τεθεί εκτός ορίων.

Ο Κουάρλς έδωσε επίσης τον τόνο στους τραπεζικούς επιτηρητές που παρακολουθούν την Goldman Sachs και άλλους, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να ενεργούν δίκαια.

Η ικανότητα ενός προϊσταμένου εποπτείας να «δαγκώνει» εξαρτάται από τους συναδέλφους του μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται έγκριση από την πλειοψηφία των επτά διοικητών.

Και εκεί τα πράγματα κινούνται σε πιο σκληρή κατεύθυνση. Εάν ο Μπάιντεν καλύψει όλες τις κενές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, θα υπήρχε πλεονέκτημα 4-3 για όσους είχαν αρχικά διοριστεί από τον πρόεδρο.

Η σημαντική μηχανή λόμπι της Wall Street θα ανανεωθεί επίσης. Ρεπουμπλικάνοι όπως ο γερουσιαστής Pat Toomey έχουν ήδη σηματοδοτήσει την αντίθεσή τους στον Κόρντρεϊ, επικαλούμενοι την υπέρβαση του CFPB. Αν οι Δημοκρατικοί είναι ενωμένοι στην υποστήριξή τους, ωστόσο, τα αφεντικά των τραπεζών θα πρέπει απλώς να σφίξουν τα δόντια τους και να παρηγορηθούν στην ιδέα ότι η σκληρή εποπτεία είναι ένας λόγος που συναλλάσσονται με premium έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners