Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ εγκατέλειψε τον όρο «παροδικός» κατά την περιγραφή του για τον τωρινό υψηλό δείκτη του πληθωρισμού. Ο ίδιος και οι διεθνείς ομόλογοι του μπορούν άνετα να… συνταξιοδοτήσουν ένα ακόμη άχρηστο ρητορικό εργαλείο: το λεγόμενο μελλοντικό guidance.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε την Τρίτη πως, πιθανότατα, είναι καλή στιγμή για να αποσύρει τον όρο που ο ίδιος και οι υπόλοιποι διαμορφωτές των επιτοκίων χρησιμοποιούσαν για να αιτιολογήσουν την επιφυλακτική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής απέναντι στις δραστικές αυξήσεις στις καταναλωτικές τιμές. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο, αν και καθυστερημένο. Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας επιμένουν πολύ περισσότερο από ότι ο Πάουελ, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι είχαν προβλέψει και οι λεκτικές τους στρεβλώσεις είχαν γίνει όλο και λιγότερο πειστικές.

Η επιλογή των λέξεων έχει γίνει ένα σημαντικό τμήμα του οπλοστασίου των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς τα επίσημα επιτόκια υποχωρούσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, κάτω και από το μηδέν. Το μελλοντικό guidance, ήτοι δηλαδή τα σχόλια για το μελλοντικό μονοπάτι της πολιτικής, τους προσέφερε ένα τρόπο να επηρεάζουν τις αγορές και να κατεβάζουν τα κόστη δανεισμού. Όμως το εργαλείο έχει και μειονεκτήματα όταν οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, όπως ισχύει τώρα.

Όπως σχολίασε και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ την περασμένη εβδομάδα, το guidance των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διαμορφώνεται με προϋποθέσεις, με βάση το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες. Παρόλ’ αυτά οι επενδυτές τείνουν να ερμηνεύουν τα σημάδια των κεντρικών τραπεζιτών ως σκληρές και ταχείς δεσμεύσεις.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας γνωρίζει πολύ καλά. Ο πρώην επικεφαλής της, ο Μαρκ Κάρνεϊ, προχώρησε σε μια διασύνδεση μεταξύ της ανεργίας και των επιτοκίων, όμως κατόπιν δεν αντέδρασε με τον τρόπο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές περίμεναν, καθώς οι δείκτες ανεργίας άρχισαν να υποχωρούν. Και ο διάδοχος του, ο Άντριου Μπέιλι, έπληξε τις αγορές, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας, αιφνιδιαστικά, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Είναι πολύ καλύτερο να είναι κανείς ανοιχτός στον ρευστό τρόπο σκέψης των κεντρικών τραπεζιτών, ειδικά δε, όταν το ίδιο ισχύει για την οικονομία. Είναι αλήθεια πως αυτό πιθανότατα θα κάνει τις τιμές των assets πιο ευμετάβλητες, όμως θα αποτρέψει μια μακροπρόθεσμη ζημιά στην αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Η ικανότητα στη χρήση ενός όπλου σημαίνει να γνωρίζεις πότε να το αφήσεις κάτω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners