Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσες, ολοκληρώνοντας μια ταραχώδη εβδομάδα  μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημειωσε πτώση 0,57% και έκλεισε στις 462,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλεις ξεπερνούν το 1%.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των ορυχείων, με πτώση 2,8%, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Στο κόκκινο και οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο FTSE100 μειώθηκε  κατά 0,1% στις 7.122,32 μονάδες, ο DAX κατά 0,61% στις 15.169,98 μονάδες και ο CAC40 κατά 0,44% στις 6.765,52 μονάδες.

Παραμένει η νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το ζήτημα του πληθωρισμού, των αυξήσεων επιτοκίων και της εξέλιξης της πανδημίας, να παραμένουν στο επίκεντρο.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street καταγράφουν σημαντικές απώλειες, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Κατά 210.οοο αυξήθηκαν οι προσλήψεις, παρά την απότομη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας από το 4,6% στο 4,2% και την αύξηση του εργατικού δυναμικού στο 61,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2020. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones ήταν για 573.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 4,5%.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι το νέο στέλεχος, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει πλέον ανιχνευθεί σε 38 χώρες, από 23 μόλις πριν από δύο ημέρες. Η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι φάρμακο της που στηρίζεται σε αντισώματα θα είναι αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον.

Τα οικονομικά δεδομένα  της ευρωζώνης

Πέρα από την πανδημία οι επενδυτές αφομοιώνουν και τα στοχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή, Ο δείκτης PMI της IHS Markit εκτινάχθηκε στο 55,4 τον Νοέμβριο από 54,2 τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουϊλαμσον, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης που σηματοδοτείται από την μέτρηση του PMI φαίνεται πιθανό να είναι «βραχύβια», καθώς αποδυναμώνεται η ανάπτυξη της ζήτησης και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για μελλοντική ανάπτυξη μειώνονται λόγω των ανησυχιών για την πανδημία.

Ανοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και διαμορφώθηκε σε 5,4% σημείωσαν στη βιομηχανία οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη και 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. H αύξηση σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2020-Οκτώβριος 2021) διαμορφώθηκε σε 21,9 % στις χώρες του ευρώ και 21,7% στις χώρες της ΕΕ. Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο , από 4,1% τον Οκτώβριο.

Οι μετοχές 

Η μετοχή της Dassault Aviation σημείωσε αύξηση της τάξης του 6,5%, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν 80 από τα τζετ Rafale F4 της εταιρείας. Στο κάτω μέρος του Stoxx 600, οι μετοχές της σουηδικής Orphan Biovitrum υποχώρησαν κατά 24%, καθώς η αμερικανική εταιρεία  Advent και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης απέσυραν την προσφορά 8 δισ. δολαρίων για τη σουηδική φαρμακοβιομηχανία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές