Το τελευταίο καμπανάκι στην Λεωφόρο Αθηνών θα είναι εκείνο για την έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολόγων με ρήτρα αειφορίας που εκδίδει αποκλειστικά για την ελληνική αγορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Η Αγορά το 2022

Μετά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αρχίζει η εορταστική ανάπαυλα με την αγορά να θέλει να γεμίσει μπαταρίες πριν ξαναρχίσει η σκυταλοδρομία των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων αλλά και νέων εισαγωγών. Πολλοί ετοιμάζονται αλλά λίγοι έχουν μέχρι τώρα εξασφαλίσει την «έξοδο» τους στην αγορά καθώς οι τράπεζες – ανάδοχοι και σύμβουλοι- μετρούν και ξαναμετρούν τις αντοχές των επενδυτών και της αγοράς στο σύνολο της. Οι πληροφορίες που φθάνουν μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για πληθώρα ενδιαφερομένων για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην Κύρια αλλά και στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πέραν των νέων εισαγωγών θα έχουμε και μετατάξεις από την Εναλλακτική στη Κύρια Αγορά. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για να … αδειάσει το μυαλό από μικρά και μεγάλα προβλήματα.

The Revenant

Στην προσωπική του σελίδα στο Linkedin – και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα Experience- βρήκα πολύ και ενδιαφέρον από κάθε άποψη υλικό. «Από το 2003 έως το 2010, ο Punke εργάστηκε ως συγγραφέας, consultant (σύμβουλος) και καθηγητής στο University of Montana (Πανεπιστήμιο της Μοντάνα). Είναι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος The Revenant, που αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας, καθώς και δύο έργων με nonfiction αφηγήσεις αλλά και πολλών σεναρίων. Το The Revenant έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και ήταν διεθνές best seller και μάλιστα, για 4 εβδομάδες ήταν ως #1 New York Times bestseller».

Αλλά, τι γύρευε ο βραβευμένος Punke στου Μαξίμου; Μήπως θα ήθελε να γυριστεί μια νέα εκδοχή – πολύ πιο μεσογειακή- του The Revenant στις βουνοκορφές της οροσειράς της Πίνδου;

Η Ταινία: Αλλά, πριν την απάντηση ας γράφουμε και κάτι για την ταινία του 2015. Συγκεκριμένα, η ταινία The Revenant που βγήκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες με τον τίτλο Η Επιστροφή είναι, όπως έγραψαν και οι κριτικοί, μια καθαρόαιμη αμερικανική επική βιογραφική γουέστερν ταινία, σε σκηνοθεσία Alejandro González Iñárritu (Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου).

Το σενάριο έγραψε ο Mark L. Smith, (Μαρκ Λ. Σμιθ), μαζί με τον Iñárritu (Ινιάριτου), ο οποίος συμμετείχε και στην παραγωγή. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Punke (Μάικλ Πανκ), το οποίο επικεντρώνεται στα βιώματα του θρυλικού εξερευνητή Hugh Glass (Χιου Γκλας), το πολύ μακρινό 1823. Πρωταγωνιστούν οι Leonardo Dicaprio (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και Tom Hardy (Τομ Χάρντι).

Η ταινία κέρδισε 3 Χρυσές Σφαίρες και 5 BAFTA. Στην 88η Τελετή Όσκαρ, η ταινία απέσπασε 3 Όσκαρ: ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας (Ινιάρτιου), ένα Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (Ντι Κάπριο) και ένα ΌσκαρΚαλύτερης Φωτογραφίας (Εμμάνουελ Λουμπέζκι). Ο Ντι Κάπριο, εκτός από Όσκαρ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Screen Actors Guild Award και Critics’ Choice Movie Award.

Η Επένδυση: Αλλά, ο Punke, που από το 2010 έως και το 2017 έζησε στην Γενεύη της Ελβετίας ως μέλος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ήταν για άλλες δουλειές στο Μαξίμου (έστω και μέσω διαδικτυακής παρουσίας). Και αυτό γιατί ο βραβευμένος συγγραφέας από το 2017 είναι Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος του τομέα Global Public Policy.

Και έστω και εξ αποστάσεως ο Punke έδωσε το παρών σε αυτή τη συνάντηση με αφορμή τη πολύ σημαντική επένδυση της Amazon Web Services στη Ελλάδα (μια από τις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone -Τοπικές Ζώνες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αθήνα συνομίλησε με τον Michael Punke που βρισκόταν στη πόλη Missula της Μοντάνα, μια βορειοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, σε απόσταση από την έδρα της AWS στο Seatlle στη Πολιτεία της Washington.

Ο Προορισμός «Ελλάδα»: Στη παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πριν μπω στην πολιτική έχω εργαστεί στον τομέα των επενδύσεων, οπότε είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος που με μια μικρή καθυστέρηση, αυτό που πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό στην Ελλάδα όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ο οποίος συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ μας, συμβαίνει στην πράξη. Και φυσικά, λόγω COVID πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν από την Ελλάδα. Αυτό που είναι λοιπόν ενδιαφέρον είναι ότι, σε ένα περιβάλλον εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα, διευκολύνουμε πολύ την έκδοση visas για τους “ψηφιακούς νομάδες”ώστε να μπορείτε να εργάζεστε από οπουδήποτε.

Ξέρετε, εάν έχετε καλή συνδεσιμότητα, γιατί να μην εργαστείτε από ένα υπέροχο μέρος, όπως π.χ. στη Μοντάνα που βρίσκεστε τώρα, και ίσως να μπορούσαμε να σας ενθαρρύνουμε να περάσετε ένα μέρος από τον χρόνο σας στην Ελλάδα, μοιράζοντας έτσι τον χρόνο σας μεταξύ Μοντάνα και Ελλάδας. Αλλά μπορώ να σας πω ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλά πρόσθετα οφέλη όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς για όσους αποφασίζουν να αφιερώσουν ένα μέρος από το χρόνο τους για να δουλέψουν έχοντας τη βάση τους στην Ελλάδα και να μην βλέπουν απλώς την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών. (…)Και ποιος ξέρει; Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Jeff Bezos όταν ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Ίσως μπορούμε να τον πείσουμε να κάνει κάτι στον διαστημικό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι άλλο ένα συναρπαστικό επόμενο βήμα. Σε ευχαριστώ πολύ. Αναμένω να σας υποδεχθώ στην Ελλάδα. Ξέρετε, η Ελλάδα υποδέχθηκε πέρυσι, αριθμό ρεκόρ Αμερικανών τουριστών. Ίσως, λοιπόν μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο στην Ελλάδα στο επόμενο ταξίδι σας στην Ευρώπη. Θα χαρώ να τα πούμε» ( Τα αποσπάσματα από την παρέμβαση Μητσοτάκη είναι από ανάρτηση στο primeminister.gr – https://primeminister.gr/2021/12/03/28111).

Η Επιλογή: Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και την Ελλάδα του σήμερα. Επίσης συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και στις προσπάθειες για ψηφιοποίηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι΄αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρουσιάζοντας την επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα εξήγησε πως η Τοπική Ζώνη η νέα υποδομή θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, που είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο.

To Cloud: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)», σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η Διεθνής των Ελλήνων και οι ανατροπές που φέρνουν στην αγορά οι επενδύσεις της JPMorgan Chase
Inside Stories |

Η Διεθνής των Ελλήνων και οι ανατροπές που φέρνουν στην αγορά οι επενδύσεις της JPMorgan Chase

Τη Δευτέρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο της Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου (αδελφού του  Sir Στέλιου Χατζηιωάννου).

Το μη ευκαταφρόνητο κέρδος και οι υποχρεώσεις των διαχειριστών των δημόσιων υποδομών αλλά και ένας billionaire στου Μαξίμου
Inside Stories |

Το μη ευκαταφρόνητο κέρδος και οι υποχρεώσεις των διαχειριστών των δημόσιων υποδομών αλλά και ένας billionaire στου Μαξίμου

Σήμερα, το μεσημέρι (ακριβής ώρα 13.00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τάκης Γεωργακόπουλος: Από το ΕΜΠ στη Νέα Υόρκη και τα συστήματα πληρωμών της J.P.Morgan
Inside Stories |

Τάκης Γεωργακόπουλος: Από το ΕΜΠ στη Νέα Υόρκη και τα συστήματα πληρωμών της J.P.Morgan

«Ως το 2026 τα χρήματα του Ταμείου θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 7%, τις επενδύσεις κατά περίπου 22%, τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 3%, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Ο εγγονός του Πάνου Παπαδημητρίου και η Viva – μια ιστορία ανάμεσα στη μετανάστευση, τη δύσκολη ζωή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ΄20 και των νέων προκλήσεων για τις τράπεζες
Inside Stories |

Ο εγγονός του Πάνου Παπαδημητρίου και η Viva – μια ιστορία ανάμεσα στη μετανάστευση, τη Νέα Υόρκη του ΄20 και των νέων προκλήσεων για τις τράπεζες

Από τη μια μεριά, βάλτε την αντίδραση της κυβέρνησης για το τι συνέβη στην Αττική Οδό και τις ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας και από την άλλη, πως βρίσκεται σε εξέλιξη – έστω και σε αρχικό στάδιο- η διαγωνιστική διαδικασία για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Πρόσωπα και γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, με μια βράβευση ανάμεσα στην Ιστορία και την Καινοτομία να πρωταγωνιστεί!
Inside Stories |

Πρόσωπα και γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, με μια βράβευση ανάμεσα στην Ιστορία και την Καινοτομία να πρωταγωνιστεί!

Έχει περάσει καιρός από την στιγμή που σε μια ανακοίνωση της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με την υπογραφή του προέδρου της Δαυίδ Σαλτιέλ που βρήκε τη θέση στα social media μας ενημέρωνε ότι «ο Αλμπέρ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, μέλος της Κοινότητάς μας, συμπεριλαμβάνεται στους έξι υποψήφιους για την απονομή του βραβείου Genesis, το οποίο είναι γνωστό ως το Εβραϊκό Νόμπελ» και ζητούσε την στήριξη μας:

Ο Παρισινός Μάης και οι τιμές του Φασιανού, το αισιόδοξο σενάριο του τουρισμού και τα ομόλογα της βιώσιμης ανάπτυξης
Inside Stories |

Ο Παρισινός Μάης και οι τιμές του Φασιανού, το αισιόδοξο σενάριο του τουρισμού και τα ομόλογα της βιώσιμης ανάπτυξης

Värde means value. Αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς εισερχόμενος στην κεντρική σελίδα του Värde Partners που είναι ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα έργα ΣΔΙΤ – από την λειτουργία και την συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τα φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη
Inside Stories |

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τα ΣΔΙΤ: Από τη λειτουργία και τη συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τα φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη

Ο Ιανουάριος του 2022 για τα έργα ΣΔΙΤ είναι σαν να επαληθεύει την λαϊκή παροιμία: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Η κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι «έξυπνες γειτονιές» στον Πειραιά  αλλά και η νέα σοδειά των κεφαλαίων για τις startups
Inside Stories |

Η κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι «έξυπνες γειτονιές» στον Πειραιά και η νέα σοδειά των κεφαλαίων για τις startups

Τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale – τα 6 από τα συνολικά 24- βρίσκονται στην Τανάγρα και είναι μέρος ενός μεγάλου πάζλ που αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής άμυνας. Και τα Rafale δεν θα είναι μόνα τους στο Αιγαίο.

Μια (εμπορική) ιστορία από την Τζέντα, το αίτημα των μαθητών από τη Λαμπεία της Ηλείας και το πρώτο ζευγάρι στο Ευρωκοινοβούλιο
Inside Stories |

Μια (εμπορική) ιστορία από την Τζέντα, το αίτημα των μαθητών από τη Λαμπεία και το πρώτο ζευγάρι στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 24 του μηνός πρόκειται να υποβληθούν οι προσφορές για το ΣΔΙΤ που αφορά τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να αναδειχθεί ο ανάδοχος στο ΣΔΙΤ του flyover της Θεσσαλονίκης.