Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, αποκαλείται συχνά «ψηφιακός χρυσός» λόγω των χαρακτηριστικών του ως αποθήκη αξίας με πεπερασμένη προσφορά. Η συνολική προσφορά του κρυπτονομίσματος είναι περιορισμένη και προκαθορισμένη σε μόλις 21 εκατομμύρια νομίσματα. Μόλις εξορυχθούν αυτά τα νομίσματα, δεν μπορούν να δημιουργηθούν άλλα.

Μέχρι να επιτευχθεί αυτό το όριο, ωστόσο, δημιουργούνται νέα νομίσματα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως εξόρυξης. Εξόρυξη είναι μια μαθηματικά πολύπλοκη και ανταγωνιστική διαδικασία προσθήκης και επαλήθευσης παρτίδων (ή μπλοκ) συναλλαγών στο δημόσιο blockchain του Bitcoin.

Σύμφωνα με στοιχεία του Blockchain.com, αυτή η σπανιότητα είναι τώρα ακόμη πιο ξεκάθαρη καθώς 18,89 εκατομμύρια, ή περίπου το 90% όλων των νομισμάτων, έχουν ήδη εξορυχθεί.

Χρειάστηκαν σχεδόν 13 χρόνια μετά την εξόρυξη του πρώτου μπλοκ -γνωστού και ως Genesis block- για να φτάσει η προσφορά στο ποσοστό αυτό.

Ωστόσο, η εξόρυξη του υπολειπόμενου ποσοστού δεν θα είναι τόσο εύκολη και γρήγορη, λόγω της δυνατότητας υποδιπλασιασμού (halving) του Bitcoin, τα υπόλοιπα 2,1 εκατομμύρια Bitcoin αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2140, ή σε 119 χρόνια.

Πως λειτουργεί το Halving?

Ένας θεμελιώδης πυλώνας της αποπληθωριστικής νομισματικής πολιτικής του Bitcoin, η μείωση κατά το ήμισυ/ halving συμβαίνει μετά από κάθε εξόρυξη 210.000 μπλοκ, ή περίπου κάθε 4 χρόνια, μειώνοντας την ανταμοιβή που λαμβάνουν οι miners (block reward) για τις προσπάθειές τους. Κάθε halving μειώνει το ποσοστό κυκλοφορίας του Bitcoin μέχρι να μην μπορούν να εξορυχθούν νέα νομίσματα.

Επί του παρόντος, οι miners λαμβάνουν 6,25 BTC για κάθε μπλοκ που επαληθεύουν, με την ανταμοιβή να μειώνεται στα 3,125 BTC μετά το επόμενο halving.

Σύμφωνα με τον πίνακα δεδομένων Clark Moody Bitcoin, το επόμενο halving αναμένεται να συμβεί τον Μάιο του 2024.

Bitcoin hashrate & δυσκολία εξόρυξης σπάνε ρεκόρ

Παράλληλα, οι δύο άλλες βασικές μετρήσεις του Bitcoin διαμόρφωσαν πρόσφατα νέα υψηλά, υποδεικνύοντας ότι το δίκτυο έχει ανακάμψει πλήρως από τη κινεζική καταστολή των κρυπτονομισμάτων και τη συνακόλουθη εγκατάσταση των miners σε νέα τοποθεσίες.

Τον Μάιο, η Κίνα απαγόρευσε σε ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσματα, όπως συναλλαγές, εκκαθάριση και διακανονισμό συναλλαγών. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η χώρα ουσιαστικά άρχισε να πολεμά την εξόρυξη Bitcoin, γεγονός που οδήγησε μεγάλες εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, το hashrate του Bitcoin άρχισε να υποχωρεί, σημειώνοντας το τότε ιστορικό χαμηλό των 84,79 EH/s τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το δίκτυο ανακάμπτει σταθερά, με το hashrate να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 181,77 EH/s και να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ των 180,66 EH/s που καταγράφηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η δυσκολία εξόρυξης Bitcoin -ένα μέτρο που υπολογίζει τη δυσκολία εξόρυξης νέων νομισμάτων- κατέγραψε επίσης νέο ιστορικό υψηλό των 24,45 τρισεκατομμυρίων την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας άλμα έως και 8,33% από την τελευταία αναπροσαρμογή. Σύμφωνα με το BTC.com, αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο hashrate, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι πολλά νέα μηχανήματα εξόρυξης συμμετέχουν στον αγώνα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρακωρύχων.

Παρά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του δικτύου, η τιμή του Bitcoin δεν έχει καταφέρει να παγιωθεί πάνω από το επίπεδο των 50.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News