Είναι μια όμορφη αλλά αρκετά ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην τουριστική περιοχή του φαραγγιού της Σαμαριάς. Πλήθος τουριστών αξιοποιούν την ευκαιρία για μια πεζοπορία στην υπέροχη διαδρομή των 15 χιλιομέτρων.
Ξαφνικά, μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά εξαπλώνεται αστραπιαία στο διπλανό δάσος και ο καπνός καλύπτει την περιοχή του Εθνικού Δρυμού.
Ο μόνος τρόπος για να εκκενωθεί η περιοχή και να διασωθούν εγκαίρως εγκλωβισμένοι τουρίστες, εργαζόμενοι και ζώα είναι δια θαλάσσης καθώς όλοι οι έξοδοι είναι αποκλεισμένοι από τη φωτιά, ενώ οι δύσβατες διαδρομές δυσκολεύουν την προσέγγιση της Πυροσβεστικής και των ομάδων διάσωσης.
Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο, από τα πολλά που βιώνουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω των αυξανόμενων καταστροφικών πυρκαγιών. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αμείλικτη και καταδεικνύει με τα πιο γλαφυρά χρώματα την αναγκαιότητα ανάπτυξης καινοτόμων και αποτελεσματικών πρακτικών τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της έγκαιρης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Καίριο ρόλο στην ανάπτυξη αυτή μπορούν να διαδραματίσουν οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες.
Ακριβώς εκεί στοχεύει το ερευνητικό έργο DRYADS, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα τις εργασίες του με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020. Το έργο συγκεντρώνει 47 εταίρους από 14 Ευρωπαικές χώρες και την Ταιβάν κάτω απο εναν κοινό στόχο: τη δημιουργία μιας ολιστικής πλατφόρμας διαχείρισης δασικών πυρκαγιών για την πρόληψη, ανίχνευση και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα, το DRYΑDS στηρίζεται σε ένα πλήθος τεχνολογικών λύσεων και πρωοτοβουλιών, όπως στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus, έξυπνους αισθητήρες, κάμερες υπέρυθρων και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε τρία επίπεδα: μικρού ύψους πτήσης για την επίβλεψη και τον πρόωρο εντοπισμό πυρκαγιών, μέσου ύψους πτήσης για τη ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού και μεγάλου ύψους για τη συνεχή επιτήρηση μεγάλων περιοχών και την ανίχνευση εστιών.
Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται επίσης συστήματα εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση του προσωπικού, ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός αλλά και χρήση καινοτόμων τεχνικών αγρο-δασοκομίας σε συνδυασμό με την χρήση drones για τη διασπορά σπόρων στη φάση της αποκατάστασης από μια πυρκαγιά.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο έργο με την ερευνητική ομάδα indigo (Industrial and Digital Innovations Research Group) της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργο Αραμπατζή. Η ομάδα indigo είναι υπεύθυνη για τη ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης για την αποκατάσταση των δασών και την προσαρμογή των οικοσυστημάτων και συντονίζει την Ελληνική πιλοτική εφαρμογή στο φαράγγι της Σαμαριάς. Από την Κρήτη, εκτός του Πολυτεχνείου, συμμετέχουν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), προσφέροντας τη μεγάλη του εμπειρία στην κατανόηση της μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ως επιχειρησιακός συνεργάτης της κοινοπραξίας.
Οι εταιρείες ACCELIGENCE Ltd (Κύπρος) και Gruppo Maggioli (Ιταλία) είναι υπεύθυνες για την προσαρμογή και εγκατάσταση των κύριων τεχνολογικών λύσεων στην ελληνική πιλοτική εφαρμογή, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη χρήση drones και μιας ολοκληρωμένη ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και την προσαρμογή και εγκατάστασή τους στις πιλοτικές εφαρμογές του DRYADS
Οι καινοτομίες του DRYADS θα εφαρμοστούν και σε άλλες συμμετέχουσες στην κοινοπραξία Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Γερμανία.. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου, που συντονίζει ο επιστημονικός φορέας RISE Fire Research AS από τη Νορβηγία, είναι 42 μήνες. Το DRYADS έχει συνολικό προϋπολογισμό 22.820.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.
Η εναρκτήρια συνάντηση της κοινοπραξίας του DRYADS διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή πάνω από 110 ατόμων. Τον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των εταίρων του έργου και δια φυσικής παρουσίας στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.
Συντονιστής: RISE Fire Research AS, Nορβηγία
ΕΤΑΙΡΟΙ:
Η κοινοπραξία του DRYADS αποτελείται από 17 εταίρους από 14 ευρωπαϊκές και την Ταιβάν:
RISE Fire Research AS, Jotne EPM Technology AS, Bundesanstalt Fuer Materialforschung Und -Pruefung, ALTRAN innovacion SL, Drone Hopper, Universidad de Salamanca, Squaredev BV, Fundacion Cartif, Universitat de Girona, National Centre for Scientific Research “Demokritos”, Software Imagination & Vision SRL, The Otto-von-Guericke-University Magdeburg, Adrestia R&D Private Company, Center for Research and Technology Hellas, Eight Bells LTD, ACCELIGENCE LTD, INNOV Limited, Frontier Innovations, AirWorldWide, Global BioDesign, Engineers For Business S.A., Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry, Schmitz OneSeven GmbH, Trelleborg Offshore Norway AS, Woodify AS, Copenhagen Business School, K3Y LIMITED, Maggioli S.P.A, National Observatory of Athens, Romanian Ministry of Environment, Waters and Forests, Romanian Forestry Association, Fundatia Pentru SMURD, Johanniter Ausbildung und Forschung gemeinnützige GmbH, Disaster Competence Network Austria, Ing. Feischl Richard, Freiwillige Feuerwehr Gumpoldskirchen, Professional fire brigade and civil, protection department Graz, Sviluppo Tecnologie e Ricerca per l’Edilizia Sismicamente sicura ed ecoSostenibile Scarl, Agenzia Campana Mobilità Infrastrutture e Reti, Comune di Sorrento, Pompiers de l’ Urgence Internationale, Federación de las Asociaciones Forestales de Castilla y León, Diputación Provincial de Ávila, Technical University of Crete, Mediterranean Agronomic Institute of Chania, Decentralized Administration Authority of Crete, National Taiwan University of Science and Technology.
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024