
Η ΕΚΤ θα μπορέσει γρήγορα να αξιολογήσει εάν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει όπως αναμένεται το επόμενο έτος, ή όχι και θα μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τη νομισματική της πολιτική, εκτίμησε το κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, γνωστό «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής.
Υιοθετώντας μια πιο ήπια φρασεολογία από αυτή που συνήθιζει, ο Χόλτσμαν δήλωσε στον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό OE1, ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος (από την τρέχουσα πρόβλεψη)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι, «θα είναι δυνατός ο έλεγχος αυτής της αξιολόγησης πολύ γρήγορα όταν δούμε πού θα πάει ο ρυθμός πληθωρισμού το επόμενο έτος».
«Εάν δεν υπάρξει απότομη πτώση, άλλοι συνάδελφοι (της κεντρικής τράπεζας) σίγουρα θα αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και θα αλλάξουμε τη νομισματική μας πολιτική», είπε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας «καλά ισορροπημένη» επίσης υπό το φως της αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Χόλτσμαν ήταν μεταξύ των συντηρητικών πολιτικών που διαφώνησαν με την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων.
Ο Χόλτσμαν αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε, προσθέτοντας ότι οι διαφορές στην εκλογική συμπεριφορά βασίστηκαν σε αποχρώσεις και όχι σε μεγάλες αποκλίσεις.
«Όλοι εμείς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξηθούν. Τότε τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν μπορούν να μειωθούν ή να σταματήσουν», είπε.


Latest News

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία