Τις προθέσεις της από νωρίς έδειξε η κινεζική κυβέρνηση στέλνοντας από τώρα το… σήμα πως με τη νέα χρονιά οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ελπίζουν πως θα «χαλαρώσει» τα χαλινάρια διατηρώντας, αν όχι διευρύνοντας, το κυνήγι που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες έναντι των τεχνολογικών και όχι μόνο εταιρειών.

Έτσι, λοιπόν, η εγχώρια επιτροπή κεφαλαιαγοράς του China Securities Regulatory Commission σε έγγραφο που δημοσιοποίησε νωρίτερα ξεκαθάρισε πως όλες οι κινεζικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν στο εξής να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή, ή να πουλήσουν μετοχικά πακέτα τους στο εξωτερικό (ήτοι σε ξένους επενδυτές) θα πρέπει να περνούν από τον έλεγχο της. Στο στόχαστρο δε, θα μπουν κυρίως οι εταιρείες που θα μπορούσαν να θέσουν υπό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αν και βέβαια δεν διευκρινίζεται σε ποιους κλάδους αναφέρεται συγκεκριμένα, κάτι που σημαίνει πως η ερμηνεία της αρμόδιας αρχής θα είναι… κατά το δοκούν!

Με δεδομένο πως ήδη το Πεκίνο είχε βάλει στο στόχαστρο του τις κινεζικές εταιρείες που δρομολογούσαν ή είχαν προχωρήσει σε εισαγωγή τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Didi Global, ουσιαστικά η νέα οδηγία ανοίγει τη βεντάλια των ελέγχων για όλες τις ξένες αγορές και τα διεθνή χρηματιστήρια. Όπως βέβαια διευρύνει τους ελέγχους σε όλο το φάσμα των κινεζικών επιχειρήσεων και όχι μόνο ειδικά τις τεχνολογικές, αν και είναι κοινό μυστικό πως ειδικά τις τελευταίες θέλει να κρατήσει υπό αυστηρή επόπτευση η κυβέρνηση του Σι Ζινπίνγκ.

Σημειωτέον πως στις οδηγίες επισημαίνεται πως οι εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν υψηλότατα πρόστιμα ύψους 10 εκατ. γουάν ή και την αναστολή της λειτουργίας τους, με το τελευταίο ειδικά να συνιστά υπαρκτή απειλή δεδομένου του τρόπου δράσης των κινεζικών αρχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή