Για την Tesla λάστιχα και δρόμος είναι ένα. Οι μετοχές του αμερικανικού κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10% τη Δευτέρα – ή κατά περίπου 100 δισ. δολάρια – αφού, όπως εκτίμησε, παρήγαγε σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα το 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, οι οποίες κυμαίνονταν στο 17%. Ο ‘Ιλον Μασκ δημιούργησε την πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο παράγοντας περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από οποιονδήποτε άλλον κατασκευαστή αυτοκινήτων. Καθώς οι ανταγωνιστές ενισχύουν τις γραμμές παραγωγής τους, η διατήρηση της ιλιγγιώδους αγοραίας αξίας της Tesla, στα 1,2 τρισ. δολάρια, απαιτεί τη δημιουργία ενός διαφορετικού και περισσότερου φιλόδοξου είδους αυτοκινήτων.

Aφενός, η απάντηση της αγοράς φαίνεται δυσανάλογα θετική. Η Tesla, το τέταρτο τρίμηνο, παρέδωσε 308.600 αυτοκίνητα σε πελάτες, περίπου 45.600 περισσότερα από το αναμενόμενο. Ας υποθέσουμε ότι η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 55.000 δολάρια, με 2,5 δισ. δολάρια σε πρόσθετα έσοδα – ένα κομμάτι από τα 100 δισ. δολάρια που προστέθηκαν στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας τη Δευτέρα. Εν μέρει οφείλεται στο ότι η Tesla, που κάποτε αντιμετώπιζε εμπόδια στην παραγωγή, πλέον, λειτουργεί πιο ομαλά. Αυτό με τη σειρά του δείχνει ότι η Tesla προηγείται των ανταγωνιστών της, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και σε μια αγορά όπου εταιρείες όλων των κατηγοριών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και δυσκολίες στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με μερικές εταιρείες να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις να εισάγονται στο χρηματιστήριο, η Tesla δεν θα είναι για πάντα ο μόνος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Καθώς η Apple έκανε τα iPhone να είναι πιο εξελιγμένα από τα smartphone, προσθέτοντας νέες δυνατότητες και ενσωματώνοντάς το στη βάση μιας σειράς υπηρεσιών, η Tesla θα πρέπει να αρχίσει να εκπληρώνει τις πιο φιλόδοξες υποσχέσεις, της προκειμένου να παραμείνει διαφοροποιημένη από τους ανταγωνιστές της και να συνεχίσει να κερδίζει την αποτίμησή του.

Ο Μασκ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας του θα είναι σύντομα πλήρως αυτόνομα και έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο με τεχνολογία πολύ διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές του. Έχει μάλιστα υποσχεθεί ότι το χαρακτηριστικό αυτό θα ήταν μέρος ενός ριζικά φθηνότερου αυτοκινήτου 25.000 δολαρίων. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το ιστορικό της Tesla στην κατασκευή αυτοκινήτων, η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει η εταιρεία να σημειώσει μία πρόοδο που δεν έχει σημειωθεί από καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων. Το τι είδους οχήματα παράγει η Tesla είναι πλέον πιο σημαντικό από το πόσα αυτοκίνητα παράγει.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners