Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να φροντίζει για την υγεία της δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Οι εργοδότες πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 537.000 θέσεις εργασίας τον μήνα το 2021 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Αυτές είναι υγιείς τάσεις.

Ωστόσο, η οικονομία παραμένει άτονη.

Το ποσοστό ανεργίας της Αμερικής μειώθηκε γρήγορα από το επίπεδό του 6,7% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 61,9% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η συνολική απασχόληση μειώνεται κατά 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την κορύφωση του Απριλίου 2020.

Και η αύξηση των θέσεων εργασίας υπολειπόταν των προβλέψεων τον περασμένο μήνα, παρόλο που τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν πριν από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 199.000 θέσεις, περίπου το μισό από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, με το ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους τον Νοέμβριο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις συνεχιζόμενες στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τον κορωνοϊό. Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους είναι σε τομείς όπου η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί επιλογή και οι κίνδυνοι Covid είναι αυξημένοι.

Η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, υπήρξαν 1,8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας τον Νοέμβριο, αλλά μόνο περίπου 6.100 εργαζόμενοι προστέθηκαν τον περασμένο μήνα.

Το πρόβλημα θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί. Σχεδόν το 20% των νοσοκόμων, των γιατρών και άλλων στον κλάδο έχουν παραιτηθεί από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult τον Οκτώβριο. Περίπου το 31% όσων έχουν μείνει σκέφτονται να φύγουν, και αυτό είναι πριν από την τρέχουσα έξαρση στα κρούσματα της Όμικρον.

Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα λίγο, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς. Και οι αυξήσεις στους μισθούς δεν έχουν κάνει αποδώσει ουσιαστικά στην πρόκληση των προσλήψεων. Το ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% τον τελευταίο χρόνο σε περισσότερα από 18 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ο κλάδος είχε το υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων τον Νοέμβριο παρά τα 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Οτιδήποτε μοιάζει με αγορά εργασίας πριν από την πανδημία φαίνεται πολύ μακριά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners
Η δήμαρχος του Παρισιού An Intalgo: «Η δημιουργικότητα μιας πόλης δεν εξαρτάται από τα αυτοκίνητα. Αυτό ήταν ο 20ς αιώνα»
Financial Times |

Η δήμαρχος του Παρισιού An Intalgo: «Η δημιουργικότητα μιας πόλης δεν εξαρτάται από τα αυτοκίνητα. Αυτό ήταν ο 20ς αιώνα»

Η πολιτικός που κατηγορείται για βεβήλωση της γαλλικής πρωτεύουσας, θέλει περισσότερα ποδήλατα, χώρους πρασίνου και κοινωνικές κατοικίες