Σύντομα, πολύ σύντομα, στη νέα φουρνιά των έργων που θα «περάσουν» στη μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα συμπεριλαμβάνεται και το σημαντικό project  της ανάπλασης των εγκαταστάσεων κλπ του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το project συνδέεται και με τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025. Το Ηράκλειο – η ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας της Κρήτης- θα βρεθεί με ένα νέο αεροδρόμιο και με δύο αστικές αναπλάσεις (πρώην αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης συν τις Γούρνες).

________________________________________

Η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για να «τρέξει» ο διαγωνισμός για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπορεί να βρεθεί στην εκκίνηση μέχρι το τέλος του μήνα. Ο διαγωνισμός θα «τρέξει» όπως είναι και ευρίσκεται η Αττική Οδός δηλαδή χωρίς επεκτάσεις ή άλλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις. Άλλωστε, ποτέ μέχρι τώρα είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε τεθεί ζήτημα να συμπεριληφθούν στην νέα σύμβαση επεκτάσεις κλπ. Και αυτό έχει την εξήγηση του: Η νέα σύμβαση με το έργο ως έχει και ευρίσκεται μπορεί να συγκεντρώσει μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερομένων (συμπεριλαμβανομένων και διεθνούς εμβέλειας funds) και να οδηγήσει στα ύψη το τίμημα.

Όσο για τις επεκτάσεις κλπ. αυτές θα προκηρυχθούν ως νέα αυτόνομα κατασκευαστικά έργα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αλλά, για όλα αυτά υπάρχει χρόνος…

________________________________________

Η «πίσω αυλή» της Αθήνας

Αν σταματήσετε να βλέπετε συνωστισμό από νταλίκες στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου ή στις παρακάμψεις (εξόδους) προς το Αιγάλεω (Ιερά Οδός) και τη Λαχαναγορά του Ρέντη να ξέρετε ότι το project της «μεταφοράς» των μεταφορικών επιχειρήσεων από την παραδοσιακή τους βάση στον Ελαιώνα (την υποβαθμισμένη «πίσω αυλή» της Αθήνας) στη περιοχή της Φυλής (δίπλα στην Αττική Οδό) θα έχει πετύχει.  Η ευθύνη για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν έχει αναλάβει η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Η ίδια μονάδα θα φροντίσει και την γρήγορη και σωστή υλοποίηση όλων των έργων που αφορούν την δασική προστασία και που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

________________________________________

Η επίδοση

Η εκτίμηση που υπάρχει και μεταφέρεται από τις εμπορικές τράπεζες που συνεργάζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης σε κυβερνητικούς κύκλους κάνει λόγο ότι οι δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις που θα υπογραφούν για ολόκληρο το 2022 θα αντιπροσωπεύουν ένα ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.  Οι συμβάσεις αυτές θα αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν κατά 50 % από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η θετική αυτή εκτίμηση τροφοδοτεί και όλα τα σενάρια για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

_______________________________________

Τα δεδομένα και τα σενάρια

Προβληματισμό προκαλεί σε πολιτικούς κύκλους το γεγονός ότι από τα δεδομένα των όποιων εκλογικών σεναρίων απουσιάζει σταθερά η οικονομική πτυχή και ιδιαίτερα, εκείνη που αφορά τον καταλυτικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τους πόρους που θα διοχετευθούν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων και θα προσδιορίσουν μια ευρεία γκάμα συμπεριφορών των ωφελουμένων πολιτών. Αν κανείς μπει στο κόπο να ψάξει και να συνδυάσει στοιχεία και δεδομένα που έχουν να κάνει με την πρόοδο των έργων αλλά και με την υποχρέωση επίτευξης των οροσήμων που έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής θα μπορέσει να κατανοήσει ότι το αποτύπωμα της δράσης του Ταμείου θα αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται από το τέλος του 2022.

_______________________________________

Συγκρίσεις

Ο εκλιπών πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Ιταλίας είχε διανύσει μια γεμάτη από εμπειρίες επαγγελματική διαδρομή ως δημοσιογράφος. Ο γεννημένος το 1956 στην Φλωρεντία Sassoli εκλέχθηκε ευρωβουλευτής σε ηλικία 53 ετών έχοντας όχι μόνο ένα βαρύ βιογραφικό αλλά και χιλιόμετρα ενσήμων…

Αυτή η πτυχή της επιτυχημένης διαδρομής του δεν θα πρέπει να παραλείπεται όταν γίνονται αναφορές σε πολιτικούς ηγέτες που επιχειρούν να εκφράσουν με αυθεντικό τρόπο κόμματα ή και συνολικά, την παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Ο Sassoli κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα (ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς που προέρχεται από μεταπλάσεις του εμβληματικού Ιταλικό ΚΚ, του μεγαλύτερου ΚΚ της Δύσης) έχοντας καταστεί ένα πολλαπλά αναγνωρίσιμο πρόσωπο στη κοινωνία. Ο ίδιος ήταν ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος προτού εμφανιστεί στη οθόνη της τηλεόρασης αρχικά ως ρεπόρτερ στο ειδησεογραφικό  TeleGiornale 3 του τρίτου καναλιού της κρατικής Rai για να καταλήξει ως anchorman του TeleGiornale 1 του πρώτου καναλιού της Rai. O εκλιπών πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε από την εφημερίδα της Ρώμης Il Tempo, ενώ το 1985 είχε την τόλμη να συναντήσει στο Παρίσι και να πάρει συνέντευξη από τον πολιτικό φυγάδα Oreste Scalzone, από τους ιδρυτές της οργάνωσης της άκρας αριστεράς Potere Operaio και έναν από τους ηγέτες της Αυτονομίας στην δεκαετία του ΄70).

__________________________________________

Made in Greece εστίες

Θετική είναι η εξέλιξη στο φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα της εκ Θεσσαλονίκης επιχείρησης PYRAMIS να επανασυστήνει, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της, «τις Made_in_Greece ηλεκτρικές συσκευές στην ελληνική και διεθνή αγορά, βάζοντας την ελληνική σφραγίδα στην παραγωγική διαδικασία». Και αυτό θα γίνει με το νέο εργοστάσιο της στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας που θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα μετεγκατασταθεί  από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής βιομηχανίας ΠΙΤΣΟΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Ο σχεδιασμός των νέων προϊόντων έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα επόμενα στάδια είναι οι  ποιοτικές δοκιμές προϊόντων και η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η έναρξη της παραγωγής εστιών κουζίνας (σε πρώτη φάση) από το εργοστάσιο των Οινοφύτων, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στα τέλη Μαρτίου».

__________________________________________

Η επίδραση

Ας μην περάσει απαρατήρητες οι επισημάνεις της Alpha Bank σχετικά με τη σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την επίδραση που θα ασκήσουν στην  Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο της οικονομίας και της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank  (12 Ιανουαρίου 2022) διαβάζουμε: «Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου ΑνάκαμψηςΤο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη μεταστροφή της προς ένα παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στις επενδύσεις, υποστηριζόμενο από αυξημένη εξωστρέφεια. Η θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αντανακλώνται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής (Γράφημα 3α). Όπως παρατηρείται στο γράφημα, την επόμενη διετία, στην Ελλάδα, αναμένεται άνοδος της συνολικής παραγωγικότητας, με τη συμβολή της παραγωγικότητας του κεφαλαίου να είναι ελαφρώς υψηλότερη από της  εργασίας. Ομοίως, στην Ευρωζώνη, η συνολική παραγωγικότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, αλλά η άνοδος θα προέλθει, πρωτίστως, από το συντελεστή εργασία (Γράφημα 3β). Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Συμπεραίνεται, επομένως, ότι η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης είναι ύψιστης σημασίας, καθώς αναμένεται να έχει πολλαπλαστικά αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα, μέσω της ενίσχυσης του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας αλλά και της παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής».

__________________________________________

Ο διάδοχος

Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της WIND μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον Όμιλο UNITED. Ο Χάρης Κυριακόπουλος είναι ο διάδοχος του Νάσου Ζαρκαλή, ο οποίος κατείχε την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τηλεπικοινωνιών από το 2009.

Ο διάδοχός του, ανέλαβε, κατά πρώτον, τα καθήκοντα του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή στην εταιρεία τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα, ανέβηκε ένα ακόμη σκαλοπάτι. Ο νέος CEO προσερχόμενος στην WIND δεν είχε προϋπηρεσία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών καθώς πάνω από 20 χρόνια είχε μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του private equity και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Κατέχοντας θέση αυξημένης ευθύνης στην Advent International (2008-2020), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, υπήρξε υπεύθυνος για τις εξαγορές και ακολούθως την υλοποίηση στρατηγικών ραγδαίας ανάπτυξης σε μια σειρά από διεθνείς ομίλους στους κλάδους της υποστήριξης επιχειρήσεων (business services) και του λιανικού εμπορίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories