Μεγάλα ονόματα στην εκκίνηση (υποβολή προσφορών) στον διαγωνισμό για την Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας που προχωρά η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Όπως προβλέπεται από τις προδιαγραφές του έργου θα ψηφιοποιηθούν την επόμενη 3ετία, 600 εκατομμύρια σελίδες αρχείων. Οι αριθμοί τρομάζουν…

Πρόκειται για ένα απολύτως αναγκαίο έργο για την ελληνική οικονομία και αγορά – ένα σημαντικό έργο εκσυγχρονισμού ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο είναι «σπασμένο» σε 5 τμήματα – σε 2 από τα 5 τμήματα είχαμε 4 προσφορές, σε άλλα 2 υποβλήθηκαν 3 προσφορές και σε 1 τμήμα είχαμε μόνο μία προσφορά. Προσφορές κατέθεσαν οι: INTRASOFT, WIND, OTE, GLOBITEL,UNISYSTEMS, VODAFONE. Η λιγότερο γνωστή από τις 6 εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές είναι η GLOBITEL, εταιρεία αραβικών συμφερόντων (CEO ο Sharif Nabulsi), η οποία έχει γίνει γνωστή στην ελληνική αγορά από την  συμμετοχή της σε κοινοπραξίες για έργα οδοφωτισμού πόλεων.

Με ποσοστό άνω του 5 %

Μια συνήθης χρηματιστηριακή ανακοίνωση με ποσοστά και μετοχές, δικαιώματα ψήφου, επωνυμίες εταιρειών και πρόσωπα… Και κάπου στο βάθος, και ο απώτατος ελέγχων.

Την ανακοίνωση την διαβάζετε με δική σας ευθύνη. Και αυτό γιατί ο λαβύρινθος των ποσοστών μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου ενδέχεται να προκαλέσει και πονοκεφάλους.

Τα ποσοστά: Η ανακοίνωση: «Η AMBER CAPITAL MANAGEMENT LP και ο κ. JOSEPH OUGHOURLIAN με γραπτή γνωστοποίηση τους προς την Εταιρεία στις 07.01.2022 ενημερώνουν ότι, ως αποτέλεσμα συναλλαγής στις 05.01.2022, η AMBER CAPITAL INVESTMENT MANAGEMENT ICAV – AMBER GLOBAL OPPORTUNITIES FUND κατέχει πλέον έμμεσα το 5,02% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, από λιγότερο του 5% προ της συναλλαγής.

Οι αλυσίδες ελεγχόμενων επιχειρήσεων μέσω των οποίων ουσιαστικά κατέχονται τα δικαιώματα ψήφου, ξεκινώντας από τον απώτατο ελέγχοντα, έχουν ως εξής:

κ. Joseph Oughourlian

Amber Capital Management LP

Amber Capital UK Holdings Ltd

Amber Capital UK LLP».

Ο ΛαβύρινθοςΣτην ίδια χρηματιστηριακή ανακοίνωση διαβάζω: Η Amber Capital UK LLP είναι ο διαχειριστής επενδύσεων του Amber Global Opportunities Fund, ενός υποκεφαλαίου της Amber Capital Investment Management ICAV, ενός ιρλανδικού φορέα-ομπρέλα συλλογικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με μεταβλητό κεφάλαιο και με διαχωρισμένη ευθύνη μεταξύ επιμέρους αμοιβαίων κεφαλαίων. Η Amber Capital UK Holdings Ltd είναι ο ελέγχων ετερόρρυθμος εταίρος της Amber Capital UK LLP με ποσοστό 97%. Η Amber Capital UK Holdings Ltd ανήκει κατά 100% στην Amber Capital Management LP, μια ετερόρρυθμη εταιρεία που ελέγχεται από τον κ. Joseph Oughourlian».

To CV: Αλλά, ποιος είναι ο απώτατος ελέγχοντας και τι κάνει στη ζωή του; Ο Joseph Oughourlian γεννήθηκε στο Παρίσι το 1972. Είναι πια ένας πενηντάρης (τα γενέθλια του είναι στις 15 Φεβρουαρίου). Οι ρίζες του από τον Λίβανο – ο συνονόματος παππούς του, επιζών της γενοκτονίας των Αρμενίων, ήταν για πάνω από 20 χρόνια στη διοίκηση της Banque du Liban ( η κεντρική τράπεζα της χώρας).

Και ο ίδιος ο Joseph συνεχίζοντας την παράδοση που είχε δημιουργήσει ο παππούς ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην τράπεζα Société Générale το 1994. Δύο χρόνια μετά, πέρασε τον Ατλαντικό και άρχισε να δουλεύει στη Νέα Υόρκη. Συνεργάστηκε με την Société Générale στη διαχείριση κεφαλαίων και λίγα χρόνια μετά (2001) στήνει το πρώτο δικό του fund, το Amber Fund με αρχική χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Τρία πράγματα, που μπορείς να ξεχωρίσεις στον 50αρη Joseph είναι η αγάπη του (ή μάλλον, το πάθος του) για τον μετοχικό ακτιβισμό, το ποδόσφαιρο αλλά και γιατί όχι, τα media. Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Ο Oughourlian είναι ο πρόεδρος του Ομίλου Prisa από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ εμπλοκή στα του ομίλου έχει από το 2015. Η Prisa για όλους όσους το ξεχνούν η εταιρεία- ιδιοκτήτης της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας El Pais. Ο όμιλος media έχει μια ηγεμονική παρουσία στον ισπανόφωνο κόσμο αλλά και στην Πορτογαλία και στην Βραζιλία ( όπου κυριαρχεί η πορτογαλική γλώσσα), ενώ ο όμιλος έχει διείσδυση και στην ισπανόφωνη κοινότητα των ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αγάπη είναι το ποδόσφαιρο. Ο Oughourlian είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της RC Lens (Λένς) που αυτή την περίοδο αν δεν με προδίδει η μνήμη μου είναι 6η στη βαθμολογία του γαλλικού πρωταθλήματος. Επιπλέον, έχει επενδύσει σε μια ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα (των μικρότερων κατηγοριών) την Calcio Padova (στην γ΄ κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου) αλλά και στην Millonarios, της Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Όσο για τον μετοχικό ακτιβισμό που φέρνει τα πάνω κάτω σε εισηγμένες εταιρείες δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και για το πάθος του μιλούν οι αγορές, οι managers και τα πρωτοκλασάτα μεγαλοστελέχη που είδαν την πόρτα της εξόδου.

Ενέργεια και ΝΑ Μεσόγειος

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και τις συμμαχίες (επιχειρηματικές και διακρατικές) στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους νομίζω πως έχει αξία (ιδιαίτερη αξία) η αναφορά στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ (7 Δεκεμβρίου 2021).

Παραθέτω εδώ αποσπάσματα από το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης ( πηγή: https://primeminister.gr/2021/12/07/28147).

  • «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους. Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή».
  • «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed. Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε όλα τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος. Το EastMed Gas Forum, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για συνεργασία και διάλογο, για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής. Το Forum βασίζεται στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων του περιβαλλοντικού θεματολογίου».
  • «Συμφωνούμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών μας μέσω του έργου διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής COP26 και σε προετοιμασία της COP27 που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Ο Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα, τo «κλειδί» του RRF, drones και AI στο Δημόσιο και η ελληνική πινελιά στο REPowerEU
Inside Stories |

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα, τo «κλειδί» του RRF, drones και AI στο Δημόσιο και η ελληνική πινελιά στο REPowerEU

Μια από τις πηγές χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδίου για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων

Τα νέα από το μέτωπο των εκλογών, το νέο πακέτο στήριξης και γιατί είναι… άνετοι οι τραπεζίτες με τα NPEs
Inside Stories |

Τα νέα από το μέτωπο των εκλογών, το νέο πακέτο στήριξης και γιατί είναι… άνετοι οι τραπεζίτες με τα NPEs

Στα ρυθμισμένα τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν στρέψει την προσοχή τους οι τραπεζίτες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

To «Iερό δισκοπότηρο» του target model, το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια και ο ανασχηματισμός
Inside Stories |

To «Iερό δισκοπότηρο» του target model, το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια και ο ανασχηματισμός

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πανηγύρισε για την απόσπαση της πρώτης έγκρισης από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στις τιμές ρεύματος, ωστόσο οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες και από αρμόδιους παράγοντες της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι διαφορετικές…

Η λίστα των ελληνικών έργων για το REPowerEU
Inside Stories |

Η λίστα των ελληνικών έργων για το REPowerEU

Στη σύνταξη λίστας των ελληνικών ενεργειακών έργων υποδομής καθώς και άλλων χρηματοδοτικών δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που ανήκουν στις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU, προχωρά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς. 

Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών
Inside Stories |

Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε βελτιώσεις στο «παρά πέντε» της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με απαλλαγή από τον φόρο για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους  πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.