
Επιμένει ο Ντμίτρι Πεσκόφ για το ζήτημα των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως τόνισε σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε.
Όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Πατσούκας στην ανταπόκρισή του για την ΕΡΤ από τη Ρωσία, σε αυτή την επιλογή του Κρεμλίνου στάθηκε ο εκπρόσωπός του τόσο στη συνέντευξή του στο CNN όσο και στην «Ηχώ της Μόσχας».
Τα «καρφιά» για το ΝΑΤΟ
Αιτιολογώντας την αυξημένη παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως «βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς θεωρούμε απαραίτητο να παραμένουν εκεί, μπροστά σε μια πολύ τεταμένη κατάσταση, μια εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από σειρά ασκήσεων του ΝΑΤΟ, την παρουσία νατοϊκών μαχητικών και κατσκοπευτικών αεροσκαφών, αλλά και εξαιτίας της ανάπτυξης των υποδομών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κοντά στα σύνορα μας.
Το ΝΑΤΟ, από την δική μας ματιά, είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε για αντιπαράθεση, όχι για άμυνα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένα περιστέρι ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, αλλά ένα όπλο αντιπαράθεσης το οποίο πλησίαζε καθημερινά ολοένα και πιο κοντά στα σύνορά μας».
Υπάρχει περίπτωση εισβολής;
Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, αντέστρεψε τις κατηγορίες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι εταίροι μας, Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ, ενδέχεται να αναπτύξουν δικά τους επιθετικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας. Από την πλευρά μας, αποκλείουμε την ανάπτυξη επιθετικών όπλων εκεί. Γι’ αυτό απαιτούμε τις νομικές εγγυήσεις».
«Δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς»
Για πολλοστή φορά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπήρξε απόλυτος για την μη παρουσία Ρώσων στρατιωτών εντός του ουκρανικού εδάφους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ούτε στο Ντονμπάς. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα αποκλειστικά στο έδαφος μας. Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με στρατιωτική δράση. Θα ήταν τρελό από μέρους μας να το πράξουμε, ωστόσο θα λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση που απειληθούμε».
Για τους πυραύλους στο Καλίνιγκραντ
Με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να διαπραγματεύεται την απόσυρση των πυραύλων της από το Καλίνιγκραντ, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συζητήσουμε ποτέ και με κανέναν την απόσυρση οποιωνδήποτε πυραύλων και όπλων από το Καλίνινγκραντ. Γιατί το Καλίνινγκραντ είναι ρωσικό έδαφος. Με όλο τον σεβασμό, δεν θα ανεχτούμε ποτέ οποιεσδήποτε απαιτήσεις όσον αφορά το τι κάνουμε στην επικράτειά μας. Καμία χώρα δεν θα το ανεχτεί αυτό».
Η προειδοποίηση στις ΗΠΑ
Οι νέες κυρώσεις που προτείνονται στις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τερματισμό των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
«Στην τελευταία περίπτωση, αναφέρονται κυρώσεις κατά της ηγεσίας της Ρωσίας. Αυτό είναι πέρα από την κατανόησή μας. Πιθανώς, τέτοιες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της εξομάλυνσης» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Παράλληλα, έδειξε να μην ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν στη Ρωσία πιθανές νέες αμερικανικές κυρώσεις, καθώς όπως σημείωσε «η Ρωσία είναι μια αυτάρκης χώρα, και ως εκ τούτου δεν αισθάνεται ότι απειλείται από κυρώσεις».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια