Ας κρατήσουμε στη σκέψη μας τη δήλωση του υπουργού Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου Δρ. Amr Talaat με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας μεταξύ της Grid Telecom (θυγατρικής της εταιρείας ΑΔΜΗΕ), και της Telecom Egypt.

Ας πάμε, όμως, στη δήλωση:  «Χαιρετίζουμε την αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης. Η νέα αυτή συνεργασία μεταξύ δύο στρατηγικών παικτών στην περιοχή έχει ως στόχο, όχι μόνο να βελτιώσει τη διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά κυρίως να καλύψει τις αυξανόμενες και μελλοντικές ανάγκες των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης». Μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας η καλύτερη άμυνα και η καλύτερη προστασία των εθνικών συμφερόντων είναι οι κοινές στρατηγικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα.

Διέξοδος για αποδόσεις

Τι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από την επιτυχημένη έκδοση του 5ετους κοινού  ομολογιακού δάνειου της SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC;

Το πρώτο και κύριο συμπέρασμα αφορά το γεγονός ότι η απόδοση και το επιτόκιο κρατήθηκαν κάτω από το 3 % . Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,95% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,95% ετησίως.

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με την εδραίωση μιας νέας γενιάς επενδυτών (κυρίως μικροεπενδυτών) που βρήκαν διέξοδο για τις οικονομίες τους στις αποδόσεις των ομολογιών των ομολογιακών δανείων που αγοράζουν σε δημόσια εγγραφή. Οι αποδόσεις των ομολόγων – που αποτελούν μια αναδυόμενη αγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο-  δίνει διέξοδο στο περιβάλλον των πολύ χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων (σε κάθε περίπτωση κάτω του 0,50 %).

Με δεδομένο, ότι τα δίκτυα των αναδόχων τραπεζών κινητοποιούνται για να «γράψουν» επενδυτές και να έχουν μια επιτυχημένη έκδοση ( συνήθως με καλό ποσοστό υπερκάλυψης) οι μικροί ιδιώτες επενδυτές ενθαρρύνονται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ας μείνουμε, όμως, λίγο στα δεδομένα της έκδοσης της SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC. Οι oμολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 68.200 Ομολογίες (68,2% επί του συνόλου των εκδοθεισών oμολογιών) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, και β) 31.800 ομολογίες (31,8% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.  Μέσα στο 68, 2 % των ιδιωτών επενδυτών υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα που αγοράζει ομολογίες μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Ακριβή στοιχεία για τα προφίλ αυτών των επενδυτών δεν υπάρχουν αλλά η εμπειρική προσέγγιση τραπεζικών και χρηματιστηριακών στελεχών επιτρέπει να διατυπωθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για την ομάδα των ιδιωτών επενδυτών που βρήκε διέξοδο αλλά και καταφύγιο των αποταμιεύσεων τους στις αποδόσεις των ομολογιών των ομολογιακών δανείων που βγαίνουν σε δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο.

Στην έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου Κοινού της SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC, με την εγγύηση της εταιρείας SAFE BULKERS,INC. διατέθηκαν συνολικά 100.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η κάθε μια με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 100.000.000 ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 165,14 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,65 φορές.

Οι εμμονές της Κινέζας μάνατζερ του ΑΔΜΗΕ

Πριν από περίπου δυόμισι μήνες σας είχαμε ενημερώσει από τη στήλη για το «αντάρτικο» που είχε στήσει η αναπληρώτρια CEO του ΑΔΜΗΕ η οποία τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον έτερο μέτοχο της ελληνικής εταιρείας την κινεζική State Grid.

Η Chen Dog είχε ασκήσει βέτο για την ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μάνου Μανουσάκη. Και όπως ανέφεραν τότε πηγές, έφτασε μάλιστα στο σημείο, αφού είδε ότι δεν της περνούσε, να λέει χωρίς κανέναν ενδοιασμό πως το επιδιωκόμενο μπλόκο… στο Μανουσάκη είχε να κάνει με το ό,τι ήθελε να έχει τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Κύλησε κάμποσος καιρός από τότε… Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρονται να έχουν κλειδώσει την ανανέωση της θητείας του Μανουσάκη. Λήγει το καλοκαίρι.  Ένας από τους βασικότερους λόγους, λένε πηγές, είναι πως η στρατηγική που ακολουθεί ο Έλληνας CEO έχει πετύχει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στο Πεκίνο και τις Βρυξέλλες. Ως γνωστόν η Ε.Ε. δεν βλέπει θετικά τις κινεζικές συμμετοχές σε ευρωπαϊκές υποδομές και εταιρείες. Όμως, ο Έλληνας CEO λέγεται σε όλη την αγορά πως έχει πετύχει τις κατάλληλες ισορροπίες ώστε να μην μπει στο μάτι… των Βρυξελλών η State Grid για τη συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ. Και το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι θετικό με οφέλη για όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν την αναπληρώτρια CEO, να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο το «αντάρτικο» της… Εσχάτως, έφτασε στο σημείο να προειδοποιεί και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τοποθετήσεις τους στη διάρκεια λήψης αποφάσεων. Και μέλη τα οποία εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο.

Κάποιοι κάνουν λόγο για εμμονές και κάποιοι δεν θέλουν πιστεύουν πως υπάρχουν άλλου τύπου επιδιώξεις…

Όπως και να χει η Chen Dong, όπως υποστηρίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, με αυτές τις κινήσεις της απειλεί να διαταράξει ίσως το καλύτερο μοντέλο στην Ευρώπη πάνω στο οποίο μπορούν να συνυπάρξουν Κίνα και Ε.Ε.

Και αυτό βρίσκεται στον ΑΔΜΗΕ…

Τα Πανεπιστημιακά ΣΔΙΤ

Ας ξεκινήσουμε με την είδηση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χορηγήσει δάνειο για τα ΣΔΙΤ των ΑΕΙ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Linkedin ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης το ΔΣ της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 190 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα κατευθυνθεί για την χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ που αφορά το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την τεχνική διαχείριση φοιτητικών καταλυμάτων και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης) για ελληνικά πανεπιστήμια (κυρίως της Περιφέρειας).

Το έργο, όπως αναφέρει ο Ορέστης Καβαλάκης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια μετά την άλλη οι τράπεζες κινητοποιούνται στη μάχη για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα στηριχθούν στους πόρους του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Alpha Bank στα social media.  Μεταφέρω εδώ το περιεχόμενο της ανάρτησης της στο Linkedin. «Πρωταγωνιστούμε στη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στεκόμαστε δίπλα σε ό,τι σημαίνει πρόοδος. Στηρίζουμε έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις με συγχρηματοδότηση και πρόσθετες χρηματοδοτικές λύσεις και παρέχοντάς τους ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών κι ένα ευρύ οικοσύστημα συνεργατών, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Στόχος μας, ένα αύριο προόδου, αειφορίας και ευημερίας για όλους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Wholesale Banking κ. Yannis Emiris (σ.σ Γιάννης Εμίρης), «Η συγχρηματοδότηση με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας αποτελεί τη συνέχεια του νήματος που συνδέει την Alpha Bank με τη συνεπή και αποτελεσματική οριζόντια στήριξη της ελληνικής οικονομίας εδώ και δεκαετίες. Δίπλα σε κάθε επόμενο βήμα και κάθε επιχειρηματικό όραμα αξίας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να σταθούμε αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του “Ελλάδα 2.0”, λειτουργώντας όχι απλώς ως δανειστής, αλλά ως ουσιαστικός συνοδοιπόρος και σύμβουλός τους».

Υπάρχει διαθέσιμος και σχετικός σύνδεσμος https://alphab.gr/3swcRxh για περισσότερες πληροφορίες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πώς τα εξειδικευμένα στελέχη μας θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε μαζί την επόμενη μέρα της επιχείρησής σας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories