Όταν ανοίγει ξανά μια παραγωγική μονάδα και μάλιστα, σε μια περιοχή της χώρας που έχει δεχθεί το σκληρό πρόσωπο της αποβιομηχάνισης είναι ένα καλό νέο, μια ισχυρή ένδειξη αισιόδοξης προοπτικής.

Ο λόγος για την απόφαση της εταιρείας  ΑΛΟΥΜΥΛ να προχωρήσει σε επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, η οποία έπαυσε την παραγωγική της δράση το 2013. Ο λόγος;  Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζω: «Aνταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής, την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων προϊόντων της για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου της στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων αγορών».

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω: «Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή απόφαση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης». Η μονάδα της Ξάνθης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο.

Εξ αποστάσεως στο Harvard

Απέναντι από τα θρανία του Harvard βρέθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης χτες απόγευμα Πέμπτης, καθώς μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε στο Harvard Kennedy School. Διακεκριμένος απόφοιτος του πανεπιστημίου και ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε το δρόμο που ακολούθησε (και ακολουθεί) η Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Τον είχε προσκαλέσει ένα «βαρύ» όνομα στον ακαδημαϊκό χώρο της Βοστώνης, ο David Eaves, ειδικός σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και διευθυντής των προγραμμάτων σπουδών τεχνολογίας του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα επιτεύγματα της Ελλάδας και έθεσαν στον Κυριάκο Πιερρακάκη πολλές και πολύ καίριες ερωτήσεις, ενώ στο τέλος χειροκρότησαν με ενθουσιασμό. Κάποιοι, ίσως να ονειρεύονται τον μελλοντικό εαυτό τους ως Πιερρακάκη στη χώρα τους.

Ένα τραπεζικό εγχείρημα με μέλλον

Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα εκτυλίσσεται στην Attica Bank όπου το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι τώρα μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)είναι για πρώτη φορά στα χρονικά συνεισφέρει όχι για να υποστηρίξει άλλο ένα σχέδιο διάσωσης αλλά για να πετύχει ένα καλό κέρδος όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για το exit. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές προετοιμασίες για το δεύτερο και το τρίτο βήμα που αν όλα πάνε καλά η τράπεζα θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα (ΤΜΕΔΕ- Ellington) λίγο μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2022.

Πρόσφατα, το Δ.Σ της Attica Bank το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

  1. Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
  2. Μίνος Μωυσής, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  3. Μιχαήλ Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
  4. Αλέξιος Πελέκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  5. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  6. Μάρκος Κούτης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  7. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  8. Σωτήριος Καρκαλάκος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  9. Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  10. Βενετία Κουσία, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

O πρόεδρος της Attica Bank προέρχεται και εκπροσωπεί το ΤΜΕΔΕ, ενώ η Ειρήνη Μαραγκουδάκη όπως και ο Μάρκος Κούτης εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ellington. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ΔΣ θα έχει και νέες παρουσίες από την πλευρά του στρατηγικού επενδυτή (Ellington).

Πρόγραμμα για νέους μηχανικούς

Το βρήκα σε ανάρτηση στο Linkedin. Η ιστορική εταιρεία Παπαστράτος ( πρώην καπνοβιομηχανία, νυν εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας) με Innovation Enabler τη Mantis Business Innovation (με καταλυτική συμβολή στη δημιουργία και λειτουργία του Elevate Greece) δημιουργούν το Talent Acquisition Program “Beyond Talent by Papastratos” και καλούν νέους μηχανικούς παραγωγής να στελεχώσουν δύο υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής των smoke-free προϊόντων της Παπαστράτος.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ή τελειόφοιτους μηχανικούς που θέλουν να εξελιχθούν μέσα στο περιβάλλον μιας εταιρείας που καινοτομεί προωθώντας βιώσιμες λύσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι μηχανικοί θα κληθούν να διεκδικήσουν μια θέση Μηχανικού Παραγωγής διάρκειας 12 μηνών και εκείνοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν  σε μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής των “smoke-free” προϊόντων, συνδυάζοντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις τους με την αγάπη τους για καινοτομία.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 28/2/2022.

Περισσότερα εδώ: https://papastratos.mantisbi.io/#beyond

Οι χυμοί από τη Λάρισα

Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε συνεργασία με το fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη κατάφεραν να κλείσουν μια καταρχήν συμφωνία εξαγοράς (πλειοψηφικού ποσοστού) της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί που έχει την έδρα των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ Λάρισας και διευθύνεται από τον Γιώργο Τζήκα.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας – η δύναμη της οποίας βρίσκεται στον τζίρο αλλά και στις συμφωνίες με supermarket  για προϊόντα private label σε ανταγωνιστικές τιμές- συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (πρόεδρος) και ο Βαλέριος Μιχαηλίδης (αντιπρόεδρος).

Πληροφορίες από την αγορά – που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν- στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που δέχθηκε ισχυρό κτύπημα από την κατάρρευση της αλυσίδας Μαρινόπουλος συμμετέχει και fund από την Ανατολική Ευρώπη.

Η δημοσιονομική αξιοπιστία

Αντέχουμε; Και αν αντέχουμε μέχρι πότε; Ο λόγος για τα κάθε είδους μέτρα που στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις συνέπειες από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από τις συνέπειες της πανδημίας και το δημοσιονομικό τους αποτύπωμα. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η αδυσώπητη μάχη της πλειοδοσίας ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία) και του ανερχόμενου σε ποσοστά στο πεδίο των δημοσκοπήσεων Κινήματος Αλλαγής ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη «κτυπάει» κόκκινο.

Αντέχουμε; Και αν αντέχουμε μέχρι πότε; Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σε γενικές γραμμές η εξής:  Όλα είναι υπολογισμένα και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε κατά κεραία απόκλιση από τον Προϋπολογισμό. Η κόκκινη γραμμή (και όχι στα λόγια) της κυβέρνησης είναι δημοσιονομική αξιοπιστία. Και από αυτή την κόκκινη γραμμή δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένα βήμα υποχώρησης παρά τις εντεινόμενες πιέσεις του κομματικού μηχανισμού- ακροατηρίου αλλά και τις πλειοδοσίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Για όλα αυτά υπάρχει και μια σειρά επισημάνσεων που έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: «Πρώτον, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, όμως το δημόσιο χρέος αυτό έχει ορισμένα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει κλειδωμένη χαμηλή εξυπηρέτηση για πολλά χρόνια.

Κατά συνέπεια, δεν είμαστε άμεσα εξαρτημένοι σε βαθμό που ενδεχομένως να είναι άλλες χώρες από τις κινήσεις στα επιτόκια.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να πούμε ότι αφήσαμε οριστικά πίσω την δεκαετή κρίση που τόσο μας ταλάνισε. Και αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση και για την πατρίδα μας η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023: Το πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. Και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και ενδεχομένως και να υπερκαλυφθούν.

Άρα, πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη από την Κυβέρνηση, τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων έχουν κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, η αξιοπιστία όμως της Κυβέρνησης, η προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και η ξεκάθαρη ορατότητα την οποία προσφέρουμε προς τους επενδυτές για το πώς θα φτάσουν στην επενδυτική βαθμίδα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος και να μην προβληματίζομαι ιδιαίτερα για τις όποιες ημερήσιες αυξομειώσεις στο δεκαετές ομόλογο».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories