Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών της Κίνας, η SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ σε συνδυασμό με άνοδο των κερδών της σε σχέση με πέρυσι βασιζόμενη στην υψηλή ζήτηση της αγορά και παρά την παγκόσμια έλλειψη σε μικροτσίπ.

Πιο συγκεκριμένα, η SMIC ανακοίνωσε για το 2021 έσοδα 5,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας από το 2010. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 138% σε σχέση με το 2020.

Σημειώνεται ότι αυτές οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι η SMIC περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» εταιρειών που έχουν συντάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες, την περιβόητη Entity List, ήδη από το 2020.

Η SMIC αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα και κύρια δραστηριότητά της είναι η κατασκευή ημιαγωγών κατά παραγγελία, για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Αποτελεί μεν ανταγωνιστή της TSMC από την Ταϊβάν και της Samsung από την Κορέα, αλλά δεν θεωρείται ότι βρίσκεται στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με αυτές αφού οι ημιαγωγοί που κατασκευάζει συνήθως είναι σχεδιασμένοι από τους πελάτες της και όχι από την ίδια.

Όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν η εμπλοκή της SMIC στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ουσιαστικά «κόβει» από την εταιρεία όχι έσοδα αλλά πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας αμερικανική τεχνολογία που θα της επέτρεπε να σχεδιάσει πιο προηγμένους επεξεργαστές.

Τέλος, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε γνωστό ότι η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή τριών νέων εργοστασίων (σε Πεκίνο, Σανγκάη και Σενζέν), σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI