Λίγη υπομονή δεν βλάπτει στην ανοικτή – έτσι και αλλιώς- υπόθεση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην ΑΝΕΚ και την Attica Holdings. H ανακοίνωση της Πειραιώς Financial Holdings τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή του θέση.

Διαβάζω σχετικά: «(…)η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει και αξιολογεί σε διαρκή βάση κάθε πιθανή εναλλακτική πρόταση διαχείρισης και αναδιάρθρωσης του επενδυτικού και δανειακού χαρτοφυλακίου της, με βασικό στόχο τη στήριξη της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πελατών της και συνακόλουθα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, πελάτες και εργαζόμενους της». Για το τέλος, κράτησα την δυνατότητα εμπλοκής και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση του όλου σχεδίου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η κάθοδος των Βαυαρών

Ο Γερμανικός ασφαλιστικός, χρηματοικονομικός και επενδυτικός όμιλος της Allianz έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση των συμμετοχών περίπου 30 μετόχων της εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, οι οποίοι εκπροσωπούν το 72,27 % των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου. Βεβαίως, οι συμφωνίες αυτές είναι υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ήτοι την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ανάμεσα σε αυτούς τους μετόχους είναι και η οικογένεια Γεωργακόπουλου, η οποία θα μεταβιβάσει το σύνολο του ποσοστού που έχει στην κατοχή της (7.176.258 μετοχές, ήτοι το 27,04% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας), καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη θα προχωρήσει στη μεταβίβαση του δικού της ποσοστού (4.125.552, ήτοι το 15,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας).

Ειδικότερα:

1) η πρώτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ στην Allianz και μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος
Γεωργακόπουλος, για την απόκτηση συνολικά 5.313.400 μετοχών της εταιρείας που εκπροσωπούν το 20.02% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου

2) η δεύτερη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ της Allianz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) για την απόκτηση 4.125.552 μετοχών που εκπροσωπούν το 15,54% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και

3) η τρίτη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε μεταξύ της Allianz και λοιπών μετόχων (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μελών της οικογένειας Γεωργακόπουλου) για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,71% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Στη βάση αυτών των συμφωνιών η Allianz θα προχωρήσει στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών, της Ευρωπαϊκής Πίστης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους.

Η Allianz έχει συσταθεί το έτος 1890 και έχει ως έδρα της, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο. Το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της είναι οι ασφαλίσεις, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η παροχή χρηματοοικονομικών, συμβουλευτικών και συναφών υπηρεσιών.

Η Allianz είναι εισηγμένη εταιρεία σε όλα τα Χρηματιστήρια της Γερμανίας (συμπεριλαμβανομένoυ τoυ XETRA) που βρίσκονται στη Φρανκφούρτη, στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη, στο Ντίσελντορφ, στο Βερολίνο και στο Αμβούργο-Αννόβερο με 100% διασπορά των μετοχών της με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από κανένα τρίτο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό).

Private Placement και Οικιστικά Ακίνητα

Προχωρούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για το private placement της εταιρείας Prodea Investments. Ήδη, δύο ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει να οργανώσουν και να διαχειριστούν την όλη διαδικασία της διάθεσης του 15 % των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία. Το ποσοστό 15 % των μετοχών θα προέλθει από τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί και να αυξηθεί εάν υπάρξει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί τούτη την ώρα να προεξοφληθεί ούτε προς την πλευρά του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ούτε προς την πλευρά των υφιστάμενων μετόχων. Σε κάθε περίπτωση το private placement έχοντας υπόψη και τα δεδομένα της ίδιας της εταιρείας θα στεφθεί με επιτυχία.

Υπενθυμίζεται, ότι μέτοχοι της Prodea – άνω του 2 %- είναι η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. (63,39 %), η Invel Real Estate BV (29,81 %), η CL Hermes Opportunities L.P. (2,85 %) και η Ανθός Properties Α.Κ.Ε. (θυγατρική της Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.) (2,10 %).

Επιπλέον, η διοίκηση της Prodea, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, προχωρά στην προώθηση της ανάπτυξης μιας νέας ενότητας δραστηριοτήτων κάτω από τον γενικό τίτλο: Οικιστικά Ακίνητα.

Στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου (Ιούλιος 2021) της Prodea (το πράσινο ομόλογο που συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια ευρώ). διαβάζω: «Σχετικά με την κατηγορία των οικιστικών ακινήτων, ο Όμιλος διερευνά επιλεκτικές επενδύσεις σε προάστια της Αττικής με μεγάλη ζήτηση για υψηλής ποιότητας κατοικίες, για την αξιολόγηση των οποίων λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων, η γεωγραφική περιοχή, η εμπορευσιμότητα, και οι ελκυστικές αποδόσεις. Σκοπός της εταιρείας είναι να δημιουργήσει κατοικίες υψηλής ποιότητας και αρχιτεκτονικής αισθητικής και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος τις οποίες θα διαθέσει προς πώληση στην ελληνική και διεθνή αγορά».

Οι πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για την εξαγορά μιας εταιρείας που διαθέτει σχετική τεχνογνωσία και θα επιτρέψει στην Prodea να προχωρήσει με καλύτερους όρους στην προώθηση των νέων σχεδίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τον τομέα των οικιστικών ακινήτων.

real estate, κρασιά και light industrial ακίνητα

Ποιο συμπέρασμα μπορεί να προκύψει και να διατυπωθεί με σχετική ασφάλεια, διαβάζοντας κανείς τις ανακοινώσεις της Ι.Μπουτάρης &Υιός Holding Α.Ε αλλά και της Premia Properties;
Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά τους:

α) Η εταιρεία Ι.Μπουτάρης &Υιός Holding Α.Ε., στην ανακοίνωση της, δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Premia Properties και την Sterner Stenhus Greece ΑΒ, για τη συμμετοχή τους ως επενδυτές στην δραστηριότητα της εταιρείας και τη χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση με στόχο την ανάπτυξη και την συνέχιση της ιστορικής της πορείας.

β) Στην δική της ανακοίνωση η Premia Properties επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την εταιρία Ι. Μπουτάρης & Υιός και τους πιστωτές της, για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης. Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη εταιρεία δηλώνει ότι η Sterner Stenhus Greece ΑΒ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της, διερευνά σε συνεργασία με λοιπούς επενδυτές την συμμετοχή της στην δραστηριότητα οινοποιίας Μπουτάρη με στόχο την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης.
Αλλά, πως μπορεί μια εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία να εμπλακεί σε διαδικασίες εξυγίανσης μιας εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας που στηρίζεται στην οινοποιία ως βασική επιχειρηματική δραστηριότητα; Η απάντηση κρύβεται στην ανακοίνωση της Premia για τις προθέσεις του βασικού μετόχου της βασικής μετόχου… Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ενδιαφέρον για την οινοποιία αφορά τον Ηλία Γεωργιάδη, τον βασικό μέτοχο της Sterner Stenhus Greece, που με τη σειρά της είναι βασικός μέτοχος της Premia.

Το γιατί ο εκ Σουηδίας ορμώμενος επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης θέλει να ασχοληθεί με την οινοποιία και μάλιστα μέσα από μια ιστορική εταιρεία (από την οποία ποτέ δεν έλειψαν τα οικονομικά προβλήματα)δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής απάντηση. Όπως προκύπτει από πληροφορίες της αγοράς σε κάθε περίπτωση η Premia δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί με τα ακίνητα της Μπουτάρης και τίποτα περισσότερο – αν μεταξύ αυτών των ακινήτων θα περιλαμβάνονται και οινοποιητικές μονάδες αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που θα φανεί σε δεύτερο χρόνο και εάν και εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τα σχέδια του Ηλία Γεωργιάδη.

PANOS.tif

Πάντως, διαβάζοντας την ανακοίνωση της Premia συγκράτησα το εξής: «(…)διερευνώντας τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας». Τέλος, ας μην περάσει απαρατήρητη και η εκτίμηση που γίνεται από την πλευρά της Premia ότι στο βαθμό που προχωρήσουν οι συζητήσεις με την πλευρά Μπουτάρη και τους πιστωτές θα έχουμε μια «πρωτοποριακή και επωφελή συναλλαγή στον κλάδο του real estate.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories