Στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του κρατικού της fund προχώρησε η Σαουδική Αραβία μεταφέροντας του τον έλεγχο μετοχών αξίας 80 δισ. δολαρίων της Aramco. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης του Public Investment Fund πριν αυτό στραφεί στην άντληση χρημάτων από τις αγορές για πρώτη φορά.

Το PIF θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος στο φιλόδοξο σχέδιο του Ριάντ για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας μέχρι το 2030 και την μετάβαση της στη νέα πράσινη εποχή, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της από τα πετρελαϊκά έσοδα. Για το σκοπό αυτό, πρόθεση του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ηγείται προσωπικά του PIF, είναι η κάθετη αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων του fund στα 1,07 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025, μεταξύ άλλων και με την έκδοση πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση στοχευμένων πράσινων project.

Υπολογίζεται πως τα υπό διαχείριση κεφάλαια του fund έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από τα 152 δισ. δολάρια το 2015 σε περίπου 500 δισ. δολάρια την τρέχουσα περίοδο.

Εν όψει της στροφής του PIF στις αγορές, το fund πέρασε προ ημερών από την πρώτη αξιολόγηση στην ιστορία του από τους διεθνείς οίκους Fitch και Moody’s, με την πρώτη να βαθμολογεί την πιστοληπτική του ικανότητα με «Α» και σταθερό outlook και τη δεύτερη να του δίνει βαθμό «Α1». Στο πλαίσιο της αξιολόγησης έγινε γνωστό πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας ύψους 77 δισ. δολαρίων στο fund την τελευταία τριετία, μαζί με την μεταβίβαση σημαντικών επενδύσεων και ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του. Όμως, η γιγάντωση του δεν σταμάτησε εκεί, όπως φάνηκε από την σημερινή ανακοίνωση.

Με την Aramco να αποτελεί το διαμάντι του στέμματος των ομίλων της χώρας, το PIF ισχυροποιείται περαιτέρω αποκτώντας τον έλεγχο του 4% του πετρελαϊκού κολοσσού, ένα μερίδιο που αξιολογείται τουλάχιστον στα 80 δισ. δολάρια, χάρη βεβαίως και στα κέρδη που έχει αποκομίσει από το ράλι του μαύρου χρυσού.

Σημεωτέον πως παρά και τη στροφή της Aramco στις αγορές με την ύψους 29 δισ. δολαρίων δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε το 2019, το σαουδαραβικό δημόσιο παραμένει μακράν ο κυριότερος μέτοχος του ομίλου με περίπου το 94% των μετοχών.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, η μεταφορά των μετοχών της Aramco από το δημόσιο προς το PIF συνιστά μια «ιδιωτική συμφωνία», οπότε οι διαδικασίες δεν πρόκειται να περάσουν μέσα από την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ