Στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του κρατικού της fund προχώρησε η Σαουδική Αραβία μεταφέροντας του τον έλεγχο μετοχών αξίας 80 δισ. δολαρίων της Aramco. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης του Public Investment Fund πριν αυτό στραφεί στην άντληση χρημάτων από τις αγορές για πρώτη φορά.
Το PIF θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος στο φιλόδοξο σχέδιο του Ριάντ για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας μέχρι το 2030 και την μετάβαση της στη νέα πράσινη εποχή, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της από τα πετρελαϊκά έσοδα. Για το σκοπό αυτό, πρόθεση του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ηγείται προσωπικά του PIF, είναι η κάθετη αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων του fund στα 1,07 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025, μεταξύ άλλων και με την έκδοση πράσινων ομολόγων για τη χρηματοδότηση στοχευμένων πράσινων project.
Υπολογίζεται πως τα υπό διαχείριση κεφάλαια του fund έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από τα 152 δισ. δολάρια το 2015 σε περίπου 500 δισ. δολάρια την τρέχουσα περίοδο.
Εν όψει της στροφής του PIF στις αγορές, το fund πέρασε προ ημερών από την πρώτη αξιολόγηση στην ιστορία του από τους διεθνείς οίκους Fitch και Moody’s, με την πρώτη να βαθμολογεί την πιστοληπτική του ικανότητα με «Α» και σταθερό outlook και τη δεύτερη να του δίνει βαθμό «Α1». Στο πλαίσιο της αξιολόγησης έγινε γνωστό πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας ύψους 77 δισ. δολαρίων στο fund την τελευταία τριετία, μαζί με την μεταβίβαση σημαντικών επενδύσεων και ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του. Όμως, η γιγάντωση του δεν σταμάτησε εκεί, όπως φάνηκε από την σημερινή ανακοίνωση.
Με την Aramco να αποτελεί το διαμάντι του στέμματος των ομίλων της χώρας, το PIF ισχυροποιείται περαιτέρω αποκτώντας τον έλεγχο του 4% του πετρελαϊκού κολοσσού, ένα μερίδιο που αξιολογείται τουλάχιστον στα 80 δισ. δολάρια, χάρη βεβαίως και στα κέρδη που έχει αποκομίσει από το ράλι του μαύρου χρυσού.
Σημεωτέον πως παρά και τη στροφή της Aramco στις αγορές με την ύψους 29 δισ. δολαρίων δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε το 2019, το σαουδαραβικό δημόσιο παραμένει μακράν ο κυριότερος μέτοχος του ομίλου με περίπου το 94% των μετοχών.
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, η μεταφορά των μετοχών της Aramco από το δημόσιο προς το PIF συνιστά μια «ιδιωτική συμφωνία», οπότε οι διαδικασίες δεν πρόκειται να περάσουν μέσα από την εταιρεία.
Latest News
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.