Στις αίθουσες των δικαστηρίων συζητείται η υπόθεση της ΙΒΜ, σχετικά με διακρίσεις λόγω ηλικίας μέσα στην εταιρεία. Και στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα emails τα οποία αντήλλασσαν στελέχη της IBM, για το πώς μπορούν να  διώξουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, τους οποίους αποκαλούν κοροϊδευτικά ως «Dinobabies» που θα έπρεπε να γίνουν «εξαφανισμένο είδος».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασίας, τα emails αυτά δείχνουν «ιδιαίτερα ενοχοποιητική εχθρότητα» εναντίον ηλικιωμένων υπαλλήλων από αξιωματούχους που εκείνη την εποχή ήταν στις «υψηλές βαθμίδες» της εταιρείας.

Ενδεικτικά, ένας υψηλόβαθμοι στέλεχος της International Business Machines Corp. περιέγραφε το σχέδιο για την «επιτάχυνση της αλλαγής προσκαλώντας τα «dinobabies» (νέα είδη) να φύγουν» και να τα μετατρέψουν σε «Εξαφανισμένο είδος», σύμφωνα με την κατάθεση. Οι ίδιοι μάλιστα εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η IBM είχε πολύ μικρότερο μερίδιο millennials στο εργατικό δυναμικό της τον ανταγωνισμό, τόνιζαν ωστόσο ότι όταν φύγουν τα «δεινοσαυρο-μωρά» το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί.

Ένας εκπρόσωπος της IBM ανέφερε σε δήλωση ότι η εταιρεία δεν ενεπλάκη ποτέ σε συστηματικές διακρίσεις λόγω ηλικίας και ότι απέλυσε τους εργαζομένους λόγω αλλαγής των συνθηκών της επιχείρησης, όχι λόγω της ηλικίας τους. Το 2020, η διάμεση ηλικία του εργατικού δυναμικού της IBM στις ΗΠΑ ήταν 48 ετών, όπως και το 2010, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η γλώσσα που αναφέρεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «δεν συνάδει με τον σεβασμό της IBM για τους υπαλλήλους της και όπως δείχνουν ξεκάθαρα τα γεγονότα, δεν αντικατοπτρίζει τις πρακτικές ή τις πολιτικές της εταιρείας».

Η εταιρεία αντιμετωπίζει καταγγελίες μεροληψίας λόγω ηλικίας σε διαιτησία και δικαστικές διαδικασίες από πρώην εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Ένας πρώην αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού της IBM είπε στο δικαστήριο σε μια από τις υποθέσεις ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα στρατολόγησης ταλέντων και αποφάσισε ότι ένας τρόπος για να δείξει στους millennials ότι η IBM δεν ήταν «ένας παλιός ανόητος οργανισμός» ήταν να εμφανιστεί «ως [μια] δροσερή, μοντέρνα οργάνωση.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive