Ένα από τα σοβαρότερα λάθη στην πολιτική γενικότερα και στη διεθνή πολιτική ειδικότερα είναι να μην διαβάζεις τα σημάδια στον ορίζοντα – να θεωρείς ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι θα ακολουθήσει μία γραμμική πορεία προς το βέλτιστο, για εσένα, αποτέλεσμα. Η διεθνής αρένα είναι όμως ένα πεδίο αναρχίας με ελάχιστες, ιστορικά, περιόδους νηνεμίας, οι οποίες συνήθως επιβάλλονται όταν μία ηγεμονική ισχύς διασφαλίζει τη σταθερότητα. Η τελευταία περίοδος με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν ο αμερικανικός μονοπολισμός (unipolarity) από το 1990 ως περίπου το 2008. Από τότε, το διεθνές σύστημα έχει επιστρέψει σε πιο γνώριμα – και «σκοτεινά» – μονοπάτια.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν – σε ένα διάγγελμα πιο επιθετικό από όσο πολλοί ανέμεναν – της απόφασής του να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ήταν μία από τις επιλογές που είχε στη «φαρέτρα» του ο Ρώσος Πρόεδρος. Όλες οι κινήσεις των τελευταίων 10 ημερών έδειχναν ότι αυτή η επιλογή κέρδιζε έδαφος, με πρώτη από αυτές το ψήφισμα της ρωσικής Δούμας. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μπορεί να συνοδευθεί προσεχώς από πολλά ερωτήματα.
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν σαφές αν η αναγνώριση αφορά μόνο στο κομμάτι των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές (περίπου το 1/3 του συνόλου) ή σε ολόκληρο το Ντονμπάς. Φαίνεται όμως ότι το «σενάριο της Γεωργίας», με την αναγνώριση Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας επανέρχεται. Επίσης, υπεγράφη διάταγμα από τον Πούτιν με το οποίο ζητείται από το υπουργείο Άμυνας να στείλει στις δύο περιοχές «ειρηνευτικά στρατεύματα».
Πόσο άμεσα θα γίνει αυτό; Θα υπάρξει κίνηση για κατάληψη κι άλλου ουκρανικού εδάφους (πχ προς Μαριούπολη και Οδησσό) ή μήπως να αναμένουμε και επίθεση κατά του Κιέβου για την οποία πολλοί προειδοποιούν; Πως θα αντιδράσει το ίδιο το Κίεβο; Θα κινηθεί για ανακατάληψη εδαφών; Πως θα διαμορφωθούν οι εσωτερικές ισορροπίες στην Ουκρανία όπου ο Ζελένσκι βρίσκεται ήδη υπό πίεση; Θα πραγματοποιηθούν άραγε συναντήσεις όπως αυτή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και
Σεργκέι Λαβρόφ; Ποιες κυρώσεις και από ποιους εναντίον ποιων θα επιβληθούν και πόσο γρήγορα;
Ο κατάλογος αυτός δεν έχει τελειωμό. Κάθε πρόβλεψη πρέπει να αποφεύγεται διότι όποιος κι αν πει ότι γνωρίζει, μάλλον και ο ίδιος ξέρει μέσα του ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται αυτή τη στιγμή ακόμη και μία σύρραξη ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη, μία πλήρη ανατροπή της σημερινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αρχιτεκτονική τρίζει εδώ και καιρό. Και οι εξελίξεις σε εκείνο το μέτωπο μπορεί να τροφοδοτήσουν τις βλέψεις ή να ανοίξουν την όρεξη κι άλλων κρατών, όπως η αναθεωρητική γειτονική μας Τουρκία. Βρισκόμαστε ήδη σε έντονη γεωπολιτική περιδίνηση.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται