Οι οικονομικές κυρώσεις δεν απέτρεψαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία. Μπορεί να έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να αποτρέψουν μια άλλη επιθετική ενέργεια που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτιμούσαν να αποφύγουν: η Κίνα να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου νησιού που διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της. Αν μη τι άλλο, οι προηγούμενες κυρώσεις έχουν προάγει την περαιτέρω βαλκανιοποίηση του κόσμου.

Η ιδέα πίσω από κυρώσεις όπως αυτές που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι να επιβληθεί ένα κόστος στον επιτιθέμενο – σε αυτήν την περίπτωση, στερώντας από μεγάλες τράπεζες την πρόσβαση στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές και περιορίζοντας την πρόσβαση στην τεχνολογία. Αλλά αν δεν είναι προσεκτικά δομημένες, μπορούν να επιβάλλουν ένα κόστος και σε αυτόν που τις εφαρμόζει. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και «ζεσταίνει» μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γι’ αυτό μέχρι στιγμής, η Δύση έχει διασώσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αρνούμενη να τον αποβάλει από το σύστημα SWIFT που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για διασυνοριακές πληρωμές.

Εάν η Κίνα όντως κινείτο κατά της Ταϊβάν, θα κάνει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στη διαμόρφωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία να μοιάζουν με «ευκολάκι». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ασαφές καθήκον να βοηθήσουν στην άμυνα της  νήσου σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τις σχέσεις ΗΠΑ με Ταϊβάν (Taiwan Relations Act). Όμως, τα «παραθυράκια» που θα απαιτούνταν δεδομένου του τεράστιου μεγέθους διμερούς εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να βλάψει την αποτελεσματικότητά τους. Η Κίνα ήταν η κορυφαία  πηγή εισαγώμενων στην Αμερική προϊόντων πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% των εισαγωγών. Εταιρείες από τα Starbucks και την Apple έως την JPMorgan και τη BlackRock έχουν σημαντικά συμφέροντα και μελλοντικά σχέδια στη χώρα. Η στόχευση των μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας θα μπορούσε επίσης να βλάψει την παγκόσμια οικονομία. Είναι η πατρίδα τεσσάρων παγκοσμίως συστημικά σημαντικών τραπεζών, σύμφωνα με τη λίστα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του 2021.

Επιπλέον, η Κίνα έχει ένα προβάδισμα στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων. Η χώρα έχει το δικό της ανταγωνιστικό SWIFT γνωστό ως Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών. Οι προηγούμενοι περιορισμοί της Ουάσιγκτον στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei ήταν αποτελεσματικοί, αλλά αυτό προκάλεσε επίσης τις κινεζικές εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξη των δικών τους μικροτσίπ και λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα αντίστοιχα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν είχαν σκοπό να αποτρέψουν εχθροπραξίες, αλλά μάλλον να προκαλέσουν οικονομικές δυσχέρειες πιο μακροπρόθεσμα. Εάν η Κίνα ήταν ο επιτιθέμενος, η προληπτική ισχύς των κυρώσεων θα ήταν ακόμη πιο αδύναμη. Ακόμα κι αν αυτό το σενάριο παραμένει απόμακρο, το διεθνές οικονομικό σύστημα στου οποίου την οικοδόμηση βοήθησε η Αμερική παρουσιάζει όλο και περισσότερες ρωγμές.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners