Τουλάχιστον μισή μονάδα, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, θα κοστίσει στο γαλλικό ΑΕΠ φέτος η κρίση στην Ουκρανία, μαζί με την περαιτέρω διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», ο Γάλλος τραπεζίτης αποκάλυψε πως μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Γαλλίας έχει διαμορφώσει δύο οικονομικά σενάρια, το πρώτο με βάση τις συνθήκες που υπήρχαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το δεύτερο με βάση την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λόγω της σύρραξης.
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για φέτος, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 3,4% σύμφωνα με το πρώτο σενάριο και στο 2,8% σύμφωνα με το δεύτερο, δυσμενέστερο σενάριο. Αμφότερες οι προβλέψεις είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη, προ του πολέμου, εκτίμηση της τράπεζας για ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 3,9%.
Αξίζει δε, να σημειωθεί πως η εν λόγω εκτίμηση του 3,9% ήταν αποτέλεσμα επί τα βελτίω αναθεώρησης των οικονομικών προοπτικών της χώρας από την κεντρική τράπεζα στις αρχές της χρονιάς, σε σχέση με την εκτίμηση του 3,6% που είχε διατυπώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον και της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Συνοπτικά, αναλόγως με το σενάριο, θα χάσουμε από μισή έως μία μονάδα ανάπτυξης μέσα στη χρονιά» τόνισε ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αναλόγως δυσμενές είναι το τοπίο και για την πορεία του πληθωρισμού δεδομένου του ράλι των τιμών στα commodities. Για τον πληθωρισμό, το πρώτο σενάριο της τράπεζας κάνει λόγο για άνοδο του δείκτη στο 3,7% φέτος, από το 2,5% της εκτίμησης του Δεκεμβρίου, πριν οι τιμές αρχίσουν τελικά να υποχωρούν γύρω στο 1,9% το 2023 και στο 1,7% το 2024.
Όμως, σύμφωνα με το δεύτερο, χειρότερο σενάριο ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί φέτος στο 4,4% και θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2023, πριν τελικά υποχωρήσει πιο χαμηλά στο 1,5% το 2024.
Πάντως, ο Γάλλος τραπεζίτης σχολίασε πως το ενεργειακό προφίλ της χώρας, που δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, την καθιστούν πολύ λιγότερο ευάλωτη σε μια σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με έτερες χώρες της Ευρωζώνης.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ