Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα μπορεί να χρειαστεί να βρουν νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το να ακολουθήσουν και πάλι τις σκληρές πολιτικές που ακολούθησαν το 2020 θα τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον επιθετικό στόχο ετήσιας ανάπτυξης που έχει τεθεί «γύρω στο 5,5%».
Με το νέo κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού, τα νέα lockdown που επιβλήθηκαν στη Σανγκάι και τη Σεντζέν έχουν κάνει τις εταιρείες να φοβούνται ότι θα βιώσουν και πάλι τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων lockdown. Δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν στη Σεντζέν, μία πόλη σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Χονγκ Κονγκ, ξυπνάνε τις αναμνήσεις του 2020, τότε που οι αρχές δεν επέτρεπαν στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους, οι μεταφορές με τα μέσα απαγορεύτηκαν, εμπορικά κέντρα και εργοστάσια έκλεισαν, ενώ, παράλληλα, οι κάτοικοι παράγγελναν το φαγητό από φυλλάδια και τους το μοίραζαν, συχνά, αξιωματούχοι.
Παρεπόμενο των σκληρών αυτών μέτρων ήταν η κινεζική κυβέρνηση να αναφέρει τριμηνιαία συρρίκνωση της τάξης του 6,8%, το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού σημείωσαν μείωση, σε ετήσια βάση, σχεδόν 20%. Ωστόσο, η καταστολή του ρυθμού μετάδοσης επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν την παραγωγή και να αυξήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εξαγωγές, οι οποίες επανέφεραν άμεσα την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν εξαιρετικά υπερήφανα για αυτό το επίτευγμα και το συνέκριναν συχνά με αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε πολλές δυτικές χώρες. Το μειονέκτημα, ωστόσο, ήταν ότι η χώρα δεν ήταν σε θέση να ανοίξει ξανά τα σύνορά της, χωρίς να διακινδυνεύσει νέα έξαρση κρουσμάτων. Σήμερα, η επανεμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, μίας εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής που έπληξε σημαντικά το Χονγκ Κονγκ, παρά τις εντολές για χρήση μάσκας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, υποδηλώνει ότι η στρατηγική «Covid-zero» μπορεί να μην είναι, πλέον, εφικτή.
Αναλυτές από την ANZ Bank εκτιμούν ότι μόλις μία εβδομάδα lockdown, στις περιοχές που έχουν πληχθεί σημαντικά, θα μπορούσε να εξοικονομήσει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από την ονομαστική παραγωγή. Αξιωματούχοι, οι οποίοι προετοιμάζονται για σημαντική συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη αυτού του έτους, όταν αναμένεται να επανεκλεγεί ο Σι Τζινπίνγκ, επιθυμούν τον άμεσο περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν θα ήθελαν να υπάρξει κι άλλη ύφεση.
Η Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται. Υπάρχουν νέες διαθέσιμες θεραπείες για όσους έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, ο οικονομικός κίνδυνος από τα lockdown είναι, πλέον, μεγαλύτερος από τον ιατρικό. Οι εξαγωγές είναι απίθανο να παρέχουν αρκετή προστασία, ενώ η υπερπόντια ζήτηση υποχωρεί και η υπόλοιπη οικονομία εξακολουθεί να είναι ασταθής. Η κρίση θα μπορούσε, επίσης, να πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, εάν κλείσουν τα λιμάνια στη Σεντζέν. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων θα είναι σημαντικές. Παράλληλα, όμως, από ιατρικής απόψεως, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για λήψη τόσο σκληρών μέτρων. Ωστόσο, έχοντας ήδη καταφέρει να κερδίσουν τον κορωνοϊό μία φορά, είναι κατανοητό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να χαλαρώσουν τη σκληρή τους πολιτική.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ