
Η δραματική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, με βάση την προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου 2021, που δείχνουν τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί με την έκδοση των συγκεντρωτικών στοιχείων.
Η μείωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, εξηγεί κατά ένα μέρος τις μειωμένες αποδόσεις ανά ποικιλία σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλές σε μέσους όρους, προβληματίζουν σχετικά και με την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί και που προκύπτουν από τις Δηλώσεις Συγκομιδής.
Έτσι για παράδειγμα – όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ – η ποικιλία Ροδίτης, η οποία είναι από τις πλέον παραγωγικές του ελληνικού αμπελώνα, εμφανίζει μέσο όρο ονομαστικής παραγωγής ανά στρέμμα τα 1.235 κιλά το 2019, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και το 2021 τα 1.204 κιλά/στρέμμα, ενώ στην πραγματικότητα η μέση απόδοση ξεπερνά τα 3.000 κιλά/στρέμμα.
Παρά το ότι η εικόνα των χαμηλών αποδόσεων εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την συμμετοχή στρεμμάτων με μηδενική παραγωγή, εξακολουθεί να παραμένει σε ρεαλιστικό επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλός ο μέσος όρος αποδόσεων του ελληνικού αμπελώνα, ο οποίος παρήγε σύμφωνα με τις Δηλώσεις Συγκομιδής 276.543.512 κιλά σταφυλιών σε έκταση 353.989,70 στρεμμάτων, με μέση απόδοση σε εθνικό επίπεδο 781,12 κιλά/στρέμμα.
«Είναι κοινό μυστικό δυστυχώς ότι το εξαγόμενο αποτέλεσμα από την επεξεργασία των στοιχείων παραπέμπει σε συμπεφωνημένες πρακτικές υποδήλωσης παραγόμενων ποσοτήτων σταφυλιών, κατ’ αρχήν για φορολογικούς λόγους, πρακτική που ευνοεί τη «μαύρη διακίνηση» και παράλληλα για θεσμικούς λόγους που αφορούν την τήρηση των αποδόσεων όταν πρόκειται για σταφύλια που οδεύουν στην παραγωγή οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη», επισημαίνει σε σχετική της ανάρτηση η ΚΕΟΣΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι διαπιστώσεις αυτές, που η ΚΕΟΣΟΕ κατά καιρούς επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση, οφείλουν να προβληματίσουν ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο, αλλά και το ΥΠΑΑΤ, ώστε να υιοθετηθούν ελεγκτικές διαδικασίες, που θα «θεραπεύσουν» φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και καθηλώνουν τις τιμές σταφυλιών σε βάρος των αμπελουργών».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση