Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ καταρρέουν λόγω της αναταραχής σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν αλλάξει γνώμη για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων και τον πληθωρισμό. Αλλά η «γερακίσια» στροφή της Fed θα μπορούσε γρήγορα να ανατραπεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τα lockdown λόγω Covid-19 στην Κίνα.

Η οικονομία έχει ξεπεράσει τη Fed τον τελευταίο χρόνο. Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να προβούν σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων τους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διάμεση πρόβλεψη ήταν για αύξηση των επιτοκίων κατά 0.25% το 2022. Τον Δεκέμβριο, η πρόβλεψη ήταν για τρεις αυξήσεις. Τώρα φτάνουν τις επτά, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, της πρώτης από τότε που τα επιτόκια μειώθηκαν σχεδόν στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας, το 2020. Μια πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη σχετικά με τα επιτόκια, η οποία στο 2,4% δεν άλλαξε πολύ, μπορεί ακόμα να παραμονεύει στη γωνία.

Στο μεταξύ, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει σοκάρει τις αγορές πετρελαίου, σιταριού, νικελίου και άλλων εμπορευμάτων, καθώς επίσης έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διάρκεια και την πιθανή επέκταση της σύγκρουσης. Η Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και αύξησε τις προβλέψεις της σε αυτό το μέτωπο στο 4,3% για φέτος, από την εκτίμηση 2,6% του Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση για τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,8% από 4%.

Στο μέτωπο του Covid, πέντε πόλεις στην Κίνα βρίσκονται πλέον σε lockdown, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού κόμβου της Shenzhen, επηρεάζοντας τις προμήθειες των πάντων, από iPhone μέχρι αυτοκίνητα. Τα κρούσματα αναζωπυρώνονται και σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας.

Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθιστά πιθανό οι προβλέψεις της Fed να αλλάξουν ξανά. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς, αγγίζοντας το υψηλό των 139 δολαρίων το βαρέλι και στη συνέχεια έπεσαν κάτω από τα 100 δολάρια τις τρεις εβδομάδες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Απομένουν έξι συναντήσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων φέτος και οι προβλέψεις έχουν προγραμματιστεί για κάθε δεύτερη συνάντηση με τις επόμενες τον Ιούνιο. Αυτές είναι ένα παράθυρο στη σκέψη της Fed. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτό είναι πιθανό να είναι λιγότερο χρήσιμο και για λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News