H σημερινή βουτιά στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων που έδωσε σημαντική ώθηση στις αποδόσεις –ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς «έπιασε» το 2,1%, ήτοι το υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2019- έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την διάθεση της αμερικανικής αγοράς που έχει προεξοφλήσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018. Όμως, η πολυπλοκότητα του τοπίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναγκάζει την Federal Reserve, κατά τη συνεδρίαση της το επόμενο διήμερο, να χαράξει νέα πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, δίχως να γνωρίζει το εύρος του αντίκτυπου του πολέμου στην αμερικανική, αλλά και παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που γνωρίζει για την ώρα και σίγουρα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού, που όχι μόνο δεν φαίνεται πως θα αρχίσει να υποχωρεί σύντομα, αλλά με φόντο το «τρελό» ράλι στις τιμές των commodities, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο ψηλά θα κινηθεί. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που προφανώς δεν απασχολεί μόνο την αμερικανική κεντρική τράπεζα, αλλά όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

Ποσοτική… σύσφιγξη 

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές περιμένουν έναν πρώτο μπούσουλα από τη Fed, με τον Τζερόμ Πάουελ να έχει ανακοινώσει προ ημερών στο Κογκρέσο πως στη συνεδρίαση του Μαρτίου το συμβούλιο θα αποφασίσει το ρυθμό που θα υιοθετήσει στην μείωση του ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων ισολογισμού της, o οποίος «χτίστηκε» με τα assets που αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως οι επενδυτές θα ικανοποιηθούν από το περιεχόμενο του σχεδίου της Fed. Για παράδειγμα η Deutsche Bank σε εκτίμηση της υποστήριξε πως η Fed θα απομειώσει 800 δισ. δολάρια σε assets μέσα στη χρονιά και έως 1,1 τρισ. δολάρια το 2023. Αν ο ρυθμός κριθεί πολύ δυναμικός, η Wall Street δεν έχει τις αντιστάσεις να τον… χωνέψει εύκολα. Ήδη οι δείκτες έχουν μπει σε μια τροχιά σημαντικής διόρθωσης και οι τριγμοί θα συνεχιστούν με φόντο το θολό τοπίο του πολέμου και την εκτίναξη του κόστους σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

«Πρόκειται πιθανότατα για μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την κεντρική τράπεζα. Είχαμε βέβαια ήδη μεγάλα γεγονότα στο παρελθόν, όπως η πανδημία και η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όμως η κατεύθυνση της πολιτικής ήταν σαφής. Ήταν η μείωση των επιτοκίων και η μόνη ερώτηση είχε να κάνει με το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους FT, η Ανέτα Μαρκόφσκα, κορυφαία οικονομική αναλύτρια της Jefferies, εξηγώντας πως πλέον υπάρχουν δύο παράπλευρα ρίσκα, η καθοδική πίεση στην ανάπτυξη και η αντίθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Τα αντίθετα ρίσκα ήδη έβαλαν στο συρτάρι τα σχέδια για μια δυναμική πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ζητούσαν επίμονα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες τα γεράκια. Πλέον θεωρείται βέβαιο πως η πρεμιέρα των αυξήσεων θα γίνει με μια προσεκτική, μετριοπαθή αύξηση κατά 0,25%, όπως δήλωσε ανοιχτά ότι θα στηρίξει και ο Τζερόμ Πάουελ. Τα τύμπανα του πολέμου σιώπησαν για την ώρα τα γεράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, πως θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην επιτοκιακή στρατηγική της Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η ανάπτυξη πέφτει 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Fed είχε προετοιμάσει τις αγορές για περίπου τρεις αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022. Πλέον με τον πληθωρισμό να έχει σπάσει τα… κοντέρ, οι νέες προβλέψεις πιθανότατα θα «δείχνουν» τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις, ενώ πολλοί αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη στις έξι αυξήσεις. Όμως, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πάουελ στο Κογκρέσο, «θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα και για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι η πίεση στο αργό καταλάγιασε κάπως με το Brent να κινείται σήμερα γύρω στα 105 δολάρια δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Και αυτό το ξέρει η αγορά, το ξέρει και η Fed.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι για λίγους μήνες, η καταναλωτική αγορά και η οικονομία (των ΗΠΑ) μπορεί να το αντέξουν, όμως αν οι τιμές πάνω από τα 100 δολάρια διαρκέσουν για πάνω από έξι μήνες, τότε θα δούμε το ρίσκο μιας ύφεσης να αυξάνεται σημαντικά» σχολίασε στο Reuters ο Ρόμπερτ Σάιν της Blanke Schein Wealth Management.

Αντιστοίχως η Ανέτα Μαρκόφσκα της Jefferies εκτίμησε πως αν οι πετρελαϊκές τιμές παραμείνουν γύρω στα 130 δολάρια το βαρέλι, το αμερικανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 0,5% έως 1%.

Θυμίζουμε πως η επίσημη, μέχρι τώρα, πρόβλεψη της Fed κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης στο 4% φέτος. Περιμένουμε, όμως, να δούμε και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία που θα ανακοινωθούν μετά το τωρινό συμβούλιο.

Οι οικονομολόγοι στις εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτιμώμενης για φέτος ανάπτυξης στο 3,3%, όπως βέβαια και αντίστοιχη επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή