Άβυσσος δέκα ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να χωρίζει τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, ενώ «χαραμάδα αισιοδοξίας» ανοίγει γύρω από το ενδεχόμενο επαναφοράς της διαδικασίας καθορισμού των κατώτατων αμοιβών, μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και όχι με την απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ωστόσο, η χθεσινή προφορική διαβούλευση όλων των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του προέδρου του ΟΜΕΔ καθηγητή κ. Κ. Παπαδημητρίου, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα καθώς οι θέσεις των οργανώσεων εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας.

Σε αυξήσεις 3% ή 4% κατ’ ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι λεγόμενες «μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις» – ΣΕΒ και ΣΕΤΕ – ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ – γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13% – δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%.

Την διαφορά αυτή καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, καταλήγοντας σε ένα ποσοστό αύξηση, το οποίο θα είναι «πολύ μεγαλύτερο από το 2%», όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και ταυτοχρόνως δεν θα υπονομεύουν «τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Κατά την χθεσινή διαβούλευση οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) επέμεναν σε αυξήσεις 3% ή 4% επικαλούμενοι τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο οι υψηλές αυξήσεις μισθών να προκαλέσουν την επανατροφοδότησή του.

Ταυτοχρόνως ο ΣΕΒ τάχθηκε υπέρ της νέας μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος μέσω της μείωσης της φορολογίας.

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ (έμποροι) απέφυγαν να αναφερθούν σε ποσοστά, τάχθηκαν υπέρ των αυξήσεων – υπό προϋποθέσεις – έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επαναφορά της Εθνικής Σύμβασης

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της – πέραν της επαναφοράς του κατώτατου στα 751 ευρώ – πρότεινε να επανέλθει η ευθύνη διαμόρφωσης του μισθού στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις).

Ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργοδοτών να συμφωνήσουν – κατ’ αρχήν – στο θέμα αυτό και ακολούθως να τεθεί – με κοινό υπόμνημα – στην κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ πρότειναν να συσταθεί κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διαμορφώσει του οικονομικούς δείκτες που θα καθορίζουν το ύψος της – εκάστοτε – αύξησης των μισθών. Έτσι ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο – κάθε οργάνωση να προτείνει αυθαίρετα οποιοδήποτε ποσοστό αύξησης.

Τελικά αποφασίσθηκε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ωριμάσει το θέμα αυτό και να τεθεί κατά την επόμενη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού που θα αφορά το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.