Αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Στη σκιά του πολέμου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις αναζητούν το κατάλληλο μίγμα θωράκισης, τόσο των οικονομιών, όσο και των νοικοκυριών που πλήττονται από τις αυξήσεις των τιμών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 5,1% το 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου. Αυτή η πρόβλεψη είναι υπό την προϋπόθεση ότι οι διακοπές στον εφοδιασμό της ενέργειας είναι προσωρινές.

Όμως σε ένα χειρότερο σενάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να φτάσει το 7,1%. Η περσινή δυναμική της ελληνικής οικονομίας (+8,3% το 2021) ενδέχεται να αποδυναμωθεί σε κάποιο βαθμό λόγω του γεωπολιτικού σοκ. Λόγω των αβεβαιοτήτων είναι αδύνατο να υπολογιστούν ακόμα οι επιπτωσεις στο ελληνικό ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου Συνεδρίου του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο “Ο κόσμος που αλλάζει”, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρου του παλιού Χρηματιστηρίου, από την Τρίτη 29 έως 30 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα τεθούν όλοι οι προβληματισμοί. Προσωπικότητες, καθηγητές, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί αναλύουν και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον “Κόσμο που αλλάζει”.

Το κόστος του πολέμου

Στο βασικό σενάριο των νέων προβολών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, που ενσωματώνουν μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ευρωζώνη, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις: 3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.

Τα δυσμενή σενάρια των αναλυτών για την Ελλάδα δείχνουν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μία μονάδα. Δηλαδή, από την εκτίμηση 4,5% για εφέτος στο 3,5%.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον Ιανουάριο ανήλθε σε 2.944,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.481,8 εκατ. ευρώ πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 98,7%.

Οι αβεβαιότητες και η Ευρώπη

Οι βασικές πηγές αβεβαιότητας είναι καταρχάς η επίδραση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, επί του κόστους παραγωγής, της κερδοφορίας και των επενδύσεων, ενώ ο πληθωρισμός απειλεί το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση. Παράλληλα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στις εισπράξεις του ελληνικού τουρισμού, ενώ μπορεί να υπάρξει επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων στις άμεσες ξένες επενδύσεις, λόγω της αβεβαιότητας.

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι αποφάσεις για την περαιτέρω επέκταση και το μέγεθος της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζεται ότι έχει χτιστεί η γραμμή άμυνας, με την χώρα, μεταξύ άλλων, να έχει δανειστεί εγκαίρως από τις αγορές. Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα 41 δισ. Ευρώ. Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές τονίζουν πάντως στις εκθέσεις τους ότι παρά τις αβεβαιότητες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές μεσοπρόθεσμα κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων.

Σημείωση:  

«Ο Κόσμος που Αλλάζει»: 

Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM