Αντίκτυπο στις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Στη σκιά του πολέμου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις αναζητούν το κατάλληλο μίγμα θωράκισης, τόσο των οικονομιών, όσο και των νοικοκυριών που πλήττονται από τις αυξήσεις των τιμών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 5,1% το 2022, ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου. Αυτή η πρόβλεψη είναι υπό την προϋπόθεση ότι οι διακοπές στον εφοδιασμό της ενέργειας είναι προσωρινές.
Όμως σε ένα χειρότερο σενάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να φτάσει το 7,1%. Η περσινή δυναμική της ελληνικής οικονομίας (+8,3% το 2021) ενδέχεται να αποδυναμωθεί σε κάποιο βαθμό λόγω του γεωπολιτικού σοκ. Λόγω των αβεβαιοτήτων είναι αδύνατο να υπολογιστούν ακόμα οι επιπτωσεις στο ελληνικό ΑΕΠ.
Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου Συνεδρίου του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο “Ο κόσμος που αλλάζει”, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρου του παλιού Χρηματιστηρίου, από την Τρίτη 29 έως 30 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα τεθούν όλοι οι προβληματισμοί. Προσωπικότητες, καθηγητές, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί αναλύουν και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον “Κόσμο που αλλάζει”.
Το κόστος του πολέμου
Στο βασικό σενάριο των νέων προβολών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, που ενσωματώνουν μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ευρωζώνη, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις: 3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.
Τα δυσμενή σενάρια των αναλυτών για την Ελλάδα δείχνουν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μία μονάδα. Δηλαδή, από την εκτίμηση 4,5% για εφέτος στο 3,5%.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον Ιανουάριο ανήλθε σε 2.944,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.481,8 εκατ. ευρώ πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 98,7%.
Οι αβεβαιότητες και η Ευρώπη
Οι βασικές πηγές αβεβαιότητας είναι καταρχάς η επίδραση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, επί του κόστους παραγωγής, της κερδοφορίας και των επενδύσεων, ενώ ο πληθωρισμός απειλεί το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση. Παράλληλα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στις εισπράξεις του ελληνικού τουρισμού, ενώ μπορεί να υπάρξει επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων στις άμεσες ξένες επενδύσεις, λόγω της αβεβαιότητας.
Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι αποφάσεις για την περαιτέρω επέκταση και το μέγεθος της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζεται ότι έχει χτιστεί η γραμμή άμυνας, με την χώρα, μεταξύ άλλων, να έχει δανειστεί εγκαίρως από τις αγορές. Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα 41 δισ. Ευρώ. Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές τονίζουν πάντως στις εκθέσεις τους ότι παρά τις αβεβαιότητες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές μεσοπρόθεσμα κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων.
Σημείωση:
«Ο Κόσμος που Αλλάζει»:
Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας