Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών που συντάχθηκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo «βούτηξε» στις 85,1 μονάδες τον Μάρτιο από 98,4 τον Φεβρουάριο — περισσότερο από όσα προέβλεπαν όλοι εκτός από έναν από τους 27 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg. Πρόκειται για τη χειρότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2020.

Η αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών επιδεινώθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό.

«Το συναίσθημα στη γερμανική οικονομία έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ, προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες στη Γερμανία περιμένουν δύσκολες στιγμές».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό, καθώς οι αγορές ενέργειας και το εμπόριο διαταράσσονται.

Η άνοδος των τιμών επιβαρύνει τη δραστηριότητα μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, με τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει την Πέμπτη 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια) επιπλέον μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει προσωρινή μείωση των τιμών των καυσίμων, εφάπαξ πληρωμές στα νοικοκυριά και επιδοτούμενες δημόσιες συγκοινωνίες.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να αποδεσμευτεί γρήγορα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με στόχο να τερματίσει γενικά τις αγορές πετρελαίου και άνθρακα της χώρας φέτος και να σταματήσει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης