Με το βλέμμα στην έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο ολοκληρώθηκαν χθες οι διαβουλεύσεις των Θεσμών με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης.
Μετά την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα σε λίγους μήνες βάζει πλώρη προς το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα και με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του 2018, και το δρόμο ανοίγει η παρούσα αξιολόγηση.
Με ενδιαφέρον φυσικά αναμένονται και οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM από την έδρα του υπουργείου Οικονομικών. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην οδό Νίκης και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Ο Ρέγκλινγκ ενδέχεται να δώσει ένα στίγμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να στείλει επίσης μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία.
Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο έβαλαν χθες στο τραπέζι τα ανοιχτά ζητήματα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις άφησαν θετικό αποτύπωμα. Εφόσον καταγραφεί και στο επίσημο πόρισμα των δανειστών, τον Μάιο, τότε ήταν και το τελευταίο ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν συζητήσεις για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και στα δημοσιονομικά. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν μείωση των προοπτικών του ΑΕΠ για το 2022. Στην Κομισιόν τρέχουν τα δικά τους μοντέλα και οι τελικές εκτιμήσεις αναμένεται να αποτυπωθούν στις προσεχείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα μήνα.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης αφήνει όμως και κάποιες ουρές, οι οποίες θα συζητηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Και αυτό διότι για την επίσημη απόφαση της εξόδου από την εποπτεία απαιτείται ένα μονοπάτι διάρκειας ενός διμήνου. Αυτό προϋποθέτει ότι η 14η έκθεση των Θεσμών- που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της 14ης αξιολόγησης- θα καταγράφει την πρόοδο της χώρας και τη θετική βαθμολογία σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις και εκκρεμότητες. Δεύτερο, και αρκετά σημαντικό, είναι ότι εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων ( 1,5 δισ. ευρώ). Δηλαδή αν το Eurogroup του Ιουνίου θα εγκρίνει μόνο την μία δόση της τάξεως των 750 εκατ. Ευρω για να δοθεί τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα μετά τον Αύγουστο ή θα δοθεί όλο το ποσό τον Ιούλιο.
Στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης ήταν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και το χρονοδιάγραμμα των εκκρεμοτήτων (ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων από το Νόμο Κατσέλη, το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες, σύστημα “eispraxis” της εφορίας για είσπραξη των οφειλών).
Στο τραπέζι ήταν και η κυβερνητική δέσμη της στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, όπως και η προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Latest News
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό