Ως σήμερα που ήρθε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού για το σπίτι των παππούδων στο χωριό, ήμουν πεπεισμένος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει. Όχι επειδή δεν είχαν έρθει φουσκωμένοι λογαριασμοί ως τώρα αλλά οι διαφορές ήσαν ανεκτές, ίδιας τάξης μεγέθους με αυτούς του κ. Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε στους Δελφούς ότι πέρυσι πλήρωνε 200 ευρώ και φέτος πληρώνει 400.

Για τούτο είχα βρει ενοχλητική την αναφορά του κ. Μητσοτάκη, στο πολυπρισματικό Φόρουμ των Δελφών πάλι, ότι αν η Ένωση δεν λάβει μέτρα για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων «θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο». Αλλιώς «θα δυναμώσουμε φωνές λαϊκισμού. Θα είναι τεράστιο λάθος, για οικονομικούς λόγους να χάσουμε την λαϊκή στήριξη». Ωραία λαϊκιστική δικαιολογία, είχα σκεφθεί: πληρώνεις για «λαϊκή στήριξη», ψηφοθηρείς δηλαδή, πριν το κάνουν οι «λαϊκιστές».

Αλλά ο λογαριασμός που είδα είναι εξωφρενικός: για κατανάλωση 212 kWh που με βάση την τιμή συμβολαίου (0,09 €/kWh) χρεώνονται 19€, η δυσνόητη και δυσώνυμη «Αναπροσαρμογή Χρέωσης Προμήθειας» που προστίθεται είναι 317€, δηλαδή 17πλάσια! Είναι δυνατόν; Πολλαπλασιάστηκε η τιμή του αερίου ή του πετρελαίου στη χονδρική επί 17; Πώς δικαιολογείται αυτή η «αναπροσαρμογή»;

Το χειρότερο είναι πως η συγκεκριμένη «αναπροσαρμογή» είναι πολλαπλάσια από άλλες της ίδιας εταιρείας σε άλλους λογαριασμούς: για 484 kWh κατοικίας στην Αθήνα -εκδόθηκε προ ημερών και αυτός- η αναπροσαρμογή είναι μόνο 148€. Δηλαδή, στην Αθήνα η «αναπροσαρμογή» ανά kWh είναι 30 λεπτά, στο χωριό είναι 1,50€ – πενταπλάσια. Έγραψα στην εταιρεία και περιμένω εξηγήσεις – αν δεν είναι ικανοποιητικές νομίζω ότι δικαιούμαι να κοινοποιήσω το όνομά της χωρίς την άδεια του κ. Γεωργιάδη.

Σίγουρα, κάποιοι αλγόριθμοι δικαιολογούν τον εξωφρενικό λογαριασμό και τα υπέρογκα κέρδη, τα υπέροχα μπόνους και μερίσματα στελεχών και μετόχων της εταιρείας. Αλλά δεν δικαιολογούν το ότι η Δύση συμπαρίσταται στην Ουκρανία και κάποιοι Δυτικοί γίνονται πάμπλουτοι εις βάρος των πολλών, ανοίγοντας τον δρόμο στους αντιδυτικούς: αν στη Γαλλία αυτές τις ημέρες μοιράζονται τέτοιοι λογαριασμοί, η Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει. Όχι επειδή δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν οι καταναλωτές αλλά επειδή θα νιώσουν ότι τους εξαπατούν, ότι τους θεωρούν ηλίθιους όταν τους θέτουν το δίλημμα «ειρήνη ή κλιματιστικά;».

Ο κ. Μητσοτάκης ας μη μοιράσει πάλι κρατικές ενισχύσεις από τους φόρους μας ή από δανεικά, θα αισθανθούμε ακόμα περισσότερο ηλίθιοι γιατί θα καταλήξουν απλώς στα χρηματοκιβώτια των παρόχων. Ας συμμαζέψει τους ηλεκτροφόρους «Ζαχάρωφ του 21ου αιώνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion