Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα έπρεπε κανονικά να μπορεί να αγοράσει ό,τι θέλει. Ωστόσο η προσφορά των 43 δισ. δολαρίων του Ίλον Μασκ για την εξαγορά της Twitter δεν είναι, τελικά, τόσο εύκολη.

Oι μέτοχοι δεν τον υποστηρίζουν. Το διοικητικό συμβούλιο πρόκειται να του θέσει μερικά εμπόδια. Και δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν ο Μασκ, παρά την τεράστια περιουσία του, μπορεί να βρει τα χρήματα για την εξαγορά της εταιρείας.

Όπως με τα πάντα, έτσι κι εδώ ο CEO της Tesla, λάτρης των κρυπτονομισμάτων και γνωστός troll του Twitter, Ίλον Μασκ, μέσω της προσφοράς των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, περιφρονεί σχεδόν κάθε κανόνα συγχώνευσης της εταιρείας. Η εκκεντρικότητα που τον βοήθησε να γίνει δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε, σήμερα, να αποτελέσει σημαντικό μειονέκτημα στα μάτια του διοικητικού συμβουλίου της Twitter και των χρηματοδοτών που ο ίδιος θα χρειαστεί.

Ο Μασκ παραδέχτηκε σε ομιλία του σε TED Talk, την Πέμπτη, ότι δεν είναι σίγουρος αν θα τα καταφέρει, αν και δήλωσε ότι διαθέτει «επαρκή περιουσιακά στοιχεία».

Δεν έχει δώσει κάποιο στοιχείο για το πώς θα μπορούσε να πληρώσει για τη συμφωνία. Οι επίδοξοι αγοραστές – ειδικά όσοι προτίθενται από μόνοι τους να προβούν σε κάποια εξαγορά – συνήθως εμφανίζονται με τα χρήματα στο χέρι, ή τουλάχιστον με μία εγγύηση από κάποια τράπεζα. Οι περισσότερες εταιρείες δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο πώλησης χωρίς να δουν κάτι από αυτά.

Η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σε περίπου 250 δισ. δολάρια ή και περισσότερο, αλλά ο ίδιος δεν διαθέτει πολλά μετρητά, με σχεδόν όλο του τον πλούτο να δεσμεύεται σε μετοχές της Tesla και SpaceX, την ιδιωτική εταιρεία πυραύλων του. Η πώληση αυτών των μεριδίων μπορεί να προκαλέσει σημαντικά φορολογικά έξοδα και να περιορίσει τον έλεγχο που ασκεί ο Μασκ στις εταιρείες του.

H λύση στο διακύβευμα αυτό είναι ο δανεισμός. Αλλά κι αυτό είναι δύσκολο.

Η Tesla επιτρέπει στα στελέχη της να δανείζονται έως και το 25% της αξίας των μετοχών τους. Το μερίδιο του Μασκ, αξίας περίπου 176 δισ. δολαρίων, σήμερα, θα του έδινε τη δυνατότητα να δανειστεί περίπου 43 δισ. δολάρια. (Κατέχοντας ήδη το 9%, ο Μασκ θα πρέπει να βρει 39 δισ. δολάρια, ώστε να μπορέσει να αγοράσει και το υπόλοιπο.)

Ωστόσο,  σύμφωνα με αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Μασκ έχει ήδη δεσμεύσει, από τον προηγούμενο Αύγουστο, μετοχές αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων για προσωπικά του δάνεια, τα οποία μπορούν να μειώσουν το πιστωτικό του όριο.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν κάποια τράπεζα θα μπορούσε να προβεί σε ένα τόσο μεγάλο δάνειο, τι οποίο θα εξασφαλίζεται από μία μόνο μετοχή – ειδικά εάν η μετοχή είναι τόσο απρόβλεπτη όσο της Tesla, την τιμή της οποίας ο Μασκ μπορεί να επηρεάσει μόνο με ένα tweet. Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων έχει πραγματοποιήσει, από τα μέσα Φεβρουαρίου, συναλλαγές που κυμαίνονται από 764 μέχρι και 1.145 δολάρια. Οι ασταθείς μετοχές επιφέρουν κινδύνους, επειδή η αξία τους μπορεί να μειωθεί γρήγορα, αφήνοντας την τράπεζα με απώλειες.

Συν τοις άλλοις, ο Mασκ κατάφερε να αποξενώσει κι έναν από τους πιο πλούσιους της Wall Street: τον Τζέιμι Ντάιμον, Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase Co., τράπεζας γνωστής για τη σύνταξη μεγάλων επιταγών εξαγοράς, ο οποίος δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον δισεκατομμυριούχο ή τις εταιρείες του.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα