Υπάρχουν προσφορές που είναι πολύ καλές για να αρνηθεί κανείς. Η προσφορά 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ίλον Μασκ για το Twitter δεν είναι μία από αυτές. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου λέει ότι θα πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή για το κοινωνικό δίκτυο, αλλά μπορεί να πουλήσει το μερίδιο του 9% εάν η εταιρεία απορρίψει τη μη δεσμευτική προσφορά του, την οποία περιγράφει ως «καλύτερη και τελική». Το Twitter έχει πολλούς λόγους να αντέξει για περισσότερα.

Εάν αυτή ήταν μια τυπική εξαγορά, η τιμή μπορεί να φαινόταν συναρπαστική. Ο Μασκ προσφέρει ασφάλιστρο 38% στην τελευταία τιμή κλεισίματος πριν αποκαλύψει το μερίδιό του στις 4 Απριλίου. Η επιχείρηση του Twitter αναμένεται να αναφέρει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια λειτουργικών κερδών το 2024, σύμφωνα με προβλέψεις που συνέταξε η Refinitiv. Μετά την αφαίρεση του φόρου και τον υπολογισμό των καθαρών μετρητών περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Twitter, το αφεντικό της Tesla θα κέρδιζε απόδοση περίπου 1% στην επένδυσή του.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει προσεκτικά την προσφορά. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από τη συμφωνία τριών παραγράφων που απέσπασαν βιαστικά οι διευθυντές από τον Μασκ όταν τον προσκάλεσαν να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο την ημέρα που αποκάλυψε το μερίδιό του. Δεν μπορούν να αγνοήσουν τον επιχειρηματία και τους 82 εκατομμύρια οπαδούς του. Όμως έχουν δίκιο να προσέχουν.

Το κύριο πρόβλημα είναι να λάβουμε υπόψη τον Μασκ. Έχει περάσει λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που ο Μασκ αποχώρησε από τη συμφωνία για να αγοράσει όχι περισσότερο από το 14,9% της εταιρείας. Το 2018, ισχυρίστηκε ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για πιθανή ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια. Η προσφορά του Μασκ εξαρτάται επίσης από τις κυβερνητικές εγκρίσεις και τη δέουσα επιμέλεια, δίνοντάς του πιθανές δικαιολογίες για να υποχωρήσει. Η καθυστερημένη αποκάλυψη του αρχικού μεριδίου του στο Twitter από τον Μασκ μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Η προσφορά του Μασκ εξαρτάται από την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, αν και αυτό θα πρέπει να είναι το μικρότερο εμπόδιο. Πούλησε πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla πέρυσι και εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 17% της αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τράπεζες ήταν πρόθυμες να δανείσουν έναντι των μετοχών του Μασκ στο παρελθόν.

Έπειτα τίθεται το ζήτημα της τιμής. Η μετοχή του Twitter διαπραγματευόταν περίπου 30% υψηλότερα από την προσφορά το καλοκαίρι του 2021. Εταιρείες όπως η Disney και η Salesforce.com έχουν ενδιαφερθεί για το Twitter στο παρελθόν και ενδέχεται να αποσυρθούν αν η εταιρεία διατεθεί προς πώληση.

Μετά από μια αρχική άνοδο, οι μετοχές του Twitter διαπραγματεύονταν περίπου στα 47 δολάρια το πρωί της Πέμπτης, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι ο Μασκ είναι σοβαρός. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να έχει την πολυτέλεια να είναι εξίσου δύσπιστο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners