Πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς «πάγωσαν» οι αρχές του Τζέρσεϊ, του φορολογικού παραδείσου στην Μάγχη, που αποτελούσε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα καταφύγια του Ρώσου ολιγάρχη για να σώσει την περιουσία του από τις δυτικές κυρώσεις.

Το Βασιλικό Δικαστήριο του Τζέρσεϊ επέβαλε διάταγμα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας σε χώρους «ύποπτους ότι συνδέονται» με αυτόν.

Στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων κατά μεγιστάνων που πιστεύεται ότι ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα δυτικά μέτρα κατά του Αμπράμοβιτς έχουν αφήσει τα περιουσιακά του στοιχεία «παγωμένα» και το μέλλον της ποδοσφαιρικής του ομάδας Chelsea FC αβέβαιο.

Η Νήσος Τζέρσεϋ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της θάλασσας της Μάγχης, 12 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές. Αν και γεωγραφικά είναι πιο κοντά στη Γαλλία, το Τζέρσεϋ και τα υπόλοιπα νησιά της Μάγχης ανήκουν στα λεγόμενα British Crown Dependencies, ημιαυτόνομες επικράτειες υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου, και πιο συγκεκριμένα του αγγλικού θρόνου.

Το νησί έχει πληθυσμό 105.000 ανθρώπων σε μια έκταση 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα κρατίδιο στο μέγεθος της Αμοργού, με πληθυσμό ανάλογο της Κέρκυρας, δική του νομοθεσία, βουλή και κυβέρνηση, και ΑΕΠ 4 δισ. στερλίνες (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).

Αυτό το νησάκι, που οι ντόπιοι αποκαλούν «βράχο» (“the rock”), συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το κατά κεφαλήν εθνικό προϊόν ανέρχεται στις 40.800 στερλίνες (περίπου 46.500 ευρώ), είναι δηλαδή 25% υψηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, και συγκρίσιμο με αυτό του Κατάρ και της Νορβηγίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή