Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τις δηλώσεις του γερακιού της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ, που ανοίγουν το παράθυρο για δυναμική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο. Παράλληλα οι επενδυτές στράφηκαν σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου και απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια των ομολόγων, καθώς υπάρχει η αισιοδοξία για χαλάρωση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας και στην εξάπλωση της πανδημίας.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετές ομολόγου, δείκτης αναφοράς για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, σκαρφάλωσε κατά 10,5 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 1,05%, το υψηλότερο σημείο από τις 11 Μαΐου. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,26%. Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση βραχυπρόθεσμο ομολογιακού τίτλου (Schatz), η οποία σημείωσε την δεύτερη χαμηλότερη κάλυψη στην ιστορία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,958%, με το spread μεταξύ γερμανικού και ιταλικού να διευρύνεται στις 191 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε σε 3,574%, με το spread να διαμορφώνεται σε 252 μονάδες βάσης.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα επιτόκια

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, η προτίμηση μου θα ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, εκτός και αν έχουμε νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν» σχολίασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ολλανδικού σταθμού. Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ο κ. Κνοτ εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή «ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα».

Μέχρι στιγμής οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ θα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 105 μονάδες βάσης μέχρι το  τέλος του 2022, αν και στις αρχές στις εβδομάδες η εκτίμηση είχε υποχωρήσεις στις 95 μονάδες βάσης.

«Μόλις η ΕΚΤ αρχίσει να δεσμεύεται για αύξηση των επιτοκίων, αυτές οι προσδοκίες θα  μειωθούν, επομένως δεν θα πρέπει να υπερερμηνεύουμε αυτό το σχόλιο  του Νοτ , εκτιμά η Σοφία Όρτμαν, αναλυτής της DZ Bank. «Πιστεύουμε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 bps είναι το πιο πιθανό σενάριο για τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την οικονομία συνέχισαν να βαραίνουν μετά από αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πτώση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος θα μπορούσε να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κατευθύνει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Ο Βιλερουά  άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο προσδοκιών χθες, εκφράζοντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό ενός χαμηλότερου ευρώ», εξηγούν αναλυτές της ING.

Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια άμβλυνση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η οποία «πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική». Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκίασε τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην εφαρμόσει τους κανόνες μείωσης του χρέους του μπλοκ το επόμενο έτος λόγω της σύγκρουσης. Η λιγότερο αυστηρή ρύθμιση θα επέτρεπε στις περισσότερες χρεωμένες χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της ΕΕ χωρίς να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους στο εγγύς μέλλον. Όμως η απροθυμία της ΕΚΤ να αποκαλύψει λεπτομέρειες της υποτιθέμενης διευκόλυνσης χρηματοοικονομικού κατακερματισμού κινδυνεύει να εκνευρίσει τους επενδυτές»,  υποστηρίζουν αναλυτές της ING, ενώ προβλέπουν ότι η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων θα διευρυνθεί στις  250 μονάδες  βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές