Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόσο λιτός και τόσο προσηνής, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο είπε μόνο αλήθειες για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία που όπως φαίνεται από όλους τους δείκτες (πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων, πτώση παραγωγής, χάος των αγορών) πληρώνει πανάκριβα τον πόλεμο του Πούτιν.
Με δεδομένη την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, ο κ. Ντράγκι πήγε στην επόμενη σελίδα λέγοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Μπάιντεν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πώς έγινε αυτό, εκεί μάλιστα που χτυπά η καρδιά του καπιταλισμού…
Κι όμως ο κ. Ντράγκι φαίνεται να έπεισε τον αμερικανό πρόεδρο σημειώνοντας ως ενισχυτικό επιχείρημα ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές φυσικού αερίου δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς – ζήτησης».
Επί της ουσίας λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρέμβαση (αναγκαία κατά Ντράγκι) στη λειτουργία των αγορών, που θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου που προς το παρόν είναι ο άγνωστος «Χ».
Η επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου οδηγεί εμμέσως στον καθορισμό ανώτατης τιμής και στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωζώνη στον βαθμό που Ισπανία και Πορτογαλία προχώρησαν ήδη στην απόφαση να αποσυνδέσουν την τιμή του αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας οροφή τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Οπως όλα δείχνουν, την απόφαση αυτή θα ακολουθήσει σύντομα και η Ιταλία, δεδομένου ότι ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση» προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και την κερδοσκοπία.
Είπε όμως και μια δεύτερη αλήθεια. Αναφερόμενος στις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, υπογράμμισε ότι το θέμα «αποτελεί γκρίζα ζώνη» και πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια» για να επιβεβαιωθεί την επομένη όταν έγινε γνωστό ότι συνολικά 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια και άλλες 14 ζητούν τα έγγραφα για να τους δημιουργήσουν.
Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.