Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, αφού η Μαριούπολη «έπεσε». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου, ενώ τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι σύντροφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.
Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους.
Θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων
Η Ουκρανία επεξεργάζεται τα «επόμενα στάδια» της εκκένωσης των μαχητών από το Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερέστσουκ στο Telegram.
«Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες (σ.σ. Δευτέρα). Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου».
Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά κατέληξε λέγοντας: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».
Δείτε βίντεο από την παράδοση Ουκρανών στρατιωτών
ΤΩΡΑ
Εικόνα από την παράδοση των Ουκρανών στο Αζοφστίλ στης #Μαριούπολη|ς. #Azovstal #Mariupol#DPR pic.twitter.com/KKsXp4yzvS
— RealPolitik (@machiavelli_gr) May 17, 2022
Τι δήλωσε ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση για τη «διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης», αλλά πρόσθεσε ότι το έργο θα απαιτήσει «διακριτικότητα και χρόνο».
Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ο Ζελένσκι ευχαριστεί τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ, καθώς και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, για τις προσπάθειές τους να «φέρουν τα παλικάρια μας πίσω».
«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές μας ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», λέει.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι 264 μαχητές εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Όπως σημειώνει το BBC, η μάχη για τη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης τις τελευταίες εβδομάδες, και αυτός ο χάρτης εξηγεί κάπως το γιατί.
Ποντόλιακ: Η μάχη για τη Μαριούπολη άλλαξε την πορεία του πολέμου
Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς άντεξαν για 82 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και εκ των διαπραγματευτών του Κιέβου, Μιχαΐλ Ποντόλιακ.
Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εκκένωση περισσότερων ανθρώπων από τα χαλυβουργεία Azovstal της πόλης, το τελευταίο προπύργιο άμυνας μετά από εβδομάδες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών, ήταν δύσκολες, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτύχουν.
Τι θα γίνει με τους στρατιώτες που παραδόθηκαν
Την ανταλλαγή Ουκρανών στρατιωτικών που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου αναμένει το Κίεβο, με τη ρωσική Κρατική Δούμα ωστόσο (κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) να εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του Τάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς.
Ukraine’s military announced the evacuation of the last of its troops from the Azovstal steelworks in Mariupol, signaling an end to the longest and bloodiest battle of Russia’s war in Ukraine so far https://t.co/B71rl2FvNQ pic.twitter.com/o99xW7a1ll
— Reuters (@Reuters) May 17, 2022
Αναλυτικότερα, Φωνές στη Μόσχα εκφράζουν τη διαφωνία τους ως προς το ενδεχόμενο ανταλλαγής Ουκρανών του Azovstal με Ρώσους στρατιωτικούς. Η Κρατική Δούμα εξετάζει την απαγόρευση μιας τέτοιας ανταλλαγής κρατουμένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Αζόφ αξίζουν τη θανατική ποινή. «Δεν τους αξίζει να ζουν μετά τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει και που διαπράττουν συνεχώς εναντίον των κρατουμένων μας», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι οι Ουκρανοί που «παραδόθηκαν» στο εργοστάσιο χάλυβα θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, όπως είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;