Σε αναμονή των τελικών αποφάσεων επί του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πρόσθετα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η αγορά.

Ως γνωστόν η ΡΑΕ κατά την έρευνα της στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 διαπίστωσε πως οι ηλεκτροπαραγωγοί, η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητες εταιρείες Mytilineos, Elpedison και ΗΡΩΝ κατέγραψαν υπερέσοδα ή «υπερ-κέρδη» σύμφωνα με άλλους χαρακτηρισμούς, ύψους 927,44 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Αρχή αναφέρει στο πόρισμα της πως η ΔΕΗ (μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς) παρείχε εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά και βαριά βιομηχανία με αποτέλεσμα τα υπερέσοδα της ύψους 729 εκ. ευρώ να εξανεμίζονται. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας είχε πει στη Βουλή πως «είναι εύλογο να αφαιρεθούν αυτές οι παροχές», από τα υπερέσοδα της παραγωγής ρεύματος.

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι κύκλοι έχουν ανοίξει μία περίεργη συζήτηση, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να φορολογηθεί για αυτά τα υπερέσοδα, τα οποία βέβαια, όπως έχει αποδείξει η εταιρεία και φυσικά και η ίδια η Αρχή, δεν τα καρπώθηκε. Αλλά τα πέρασε στην κατανάλωση.

Και τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα ακόλουθα:

1. Τελικά κακώς έκανε η δημόσια εταιρεία που είχε σταθερά τιμολόγια ρεύματος αλλά και κλειδωμένες συμβάσεις με μεγάλους καταναλωτές ενέργειας;
2. Μήπως τελικά δεν θέλουμε μία αγορά με σταθερά τιμολόγια ρεύματος;
3. Κι επειδή η ΔΕΗ δεν έσπασε κανένα σταθερό τιμολόγιο ούτε διμερή σύμβαση με τιμές ρεύματος σε προ κρίσης επίπεδα για τη βαριά βιομηχανία και άλλους πελάτες, αυτές οι εκπτώσεις δεν πρέπει να αφαιρούνται από τα υπερέσοδα της ηλεκτροπαραγωγής της;
4. Αλλιώς σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης γιατί να αναλαμβάνει τέτοιο ρίσκο, δηλαδή να παρέχει χαμηλές τιμές και να ζημειώνεται, και στο τέλος να φορολογείται κιόλας;
5. Κι εν κατακλείδι, αυτά τα «υπερκέρδη» της ΔΕΗ, ποιος τα καρπώθηκε; Δεν τα καρπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η βαριά βιομηχανία; Μήπως λοιπόν, με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να φορολογηθεί η βαριά βιομηχανία…, η οποία μάλιστα περνάει και αυξήσεις στα τελικά της προϊόντα της αν και το ενεργειακό της κόστος είναι στα επίπεδα προ κρίσης…;

Το οξύμωρο, πάντως είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, ότι αυτή η περίεργη συζήτηση άνοιξε από τους «κόλπους» βαριάς βιομηχανίας, η οποία μάλιστα απολαμβάνει τη χαμηλή τιμή ρεύματος της ΔΕΗ…, εν μέσω ενεργειακής κρίσης….

«Σωτηρία» στα φωτοβολταϊκά

Στα φωτοβολταϊκά αναζητά «σωτηρία» και o όμιλος Fourlis προκειμένου να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Φουρλής «είναι ένα κομμάτι που μας έχει τσακίσει», με τον όμιλο να εκτιμάται ότι θα πληρώσει επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε κόστος ενέργειας. Η αύξηση στο ενεργειακό κόστος υπολογίζεται περίπου στο 50%.

Ο στόχος λοιπόν είναι να μπουν φωτοβολταϊκά σε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις του ομίλου.

Μεζονέτες και οροφοδιαμερίσματα…

Κάποτε, οι μεζονέτες σε κάποιο καλό προάστιο των Αθηνών ήταν ένα σύμβολο status, δύναμης. Όχι πια!

Τώρα όσοι διαθέτουν αυξημένο budget στρέφονται σε μεγάλα οροφοδιαμερίσματα ή – αν πρόκειται για μονοκατοικίες – σε κατασκευές που διαθέτουν εσωτερικό ασανσέρ, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο report της Engel & Völkers για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Αναφορικά με το που ψάχνουν σπίτι διαθέτοντες υψηλά εισοδήματα, τα στελέχη της Engel & Völkers αναφέρουν πως οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής είναι εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, γι’ αυτό και εκεί η κατασκευή ακινήτων προχωρά κανονικά.


Πόλος έλξης

Ονομάζεται Χασέμ Χοροσβάνι. Είναι επιχειρηματίας, ιρανικής καταγωγής. Πρόσφατα αγόρασε μεγάλη έκταση στο Πόρτο Χέλι για την κατασκευή εξοχικής κατοικίας. Απόδειξη ότι η περιοχή συγκεντρώνει ό,τι πιο ετερόκλητο και… εύπορο από όλο τον κόσμο.

Ενας φάκελος γεμάτος προκλήσεις

Έναν φάκελο με προκλήσεις – λεκτικές αλλά και στην πράξη – της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο. Και με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο φάκελος αυτός πιθανότατα δεν θα ανοιχθεί ποτέ. Αυτό διδάσκει η εμπειρία. Γι’ αυτό και η Αθήνα δεν εστίασε αποκλειστικά στα ελληνοτουρκικά, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον

«ΠΡΟΧΩ» επένδυση

Μια διαφορετική επένδυση από τις άλλες ετοιμάζεται να λειτουργήσει στις 26 Μαΐου το επενδυτικό fund Apollo στην Ελλάδα. Πρόκειται για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στη Λήμνο που θα αφορά ειδικά τον αθλητικό τουρισμό.

Αυτό που μας μεταφέρεται είναι ότι «τίποτα ανάλογο δεν λειτουργεί στην Ελλάδα».

Σε ετοιμότητα

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει «έτοιμο» τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ αρχές φθινοπώρου.
Ο ίδιος θα ξεκινήσει περιοδείες αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στον Βόλο, ενώ την ίδια ώρα, στελέχη ξεκινάνε περιοδείες ανά την Ελλάδα

Ο τρόπος; Με κλιμάκια που θα αποτελούνται από βουλευτές και έναν υπουργό, κάτι που συνηθίζεται σε προεκλογικές περιόδους.


Πώληση

Το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa στην Ελλάδα πέρασε στη βρετανική SSE Renewables. Μαζί με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ν. Γαλλίας.

Ανταλλάγματα

Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν την Άγκυρα να αλλάξει την στρατηγική παραγωγής νέων drones. Ξεκινώντας από την απαίτηση να μην επενδύσει κι άλλο στην αποτελεσματικότητα που έχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB-2 στο πεδίο της μάχης.

Ρόλο σε αυτήν την απόφαση έπαιξε και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα θα δώσει την έγκρισή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού πάρει ως ανταλλάγματα τα F-16 που θέλει.

Μία ενδιαφέρουσα σύσκεψη

Ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα η σύσκεψη που έγινε προ ημερών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ποιοι συμμετείχαν;

Σημειώστε: Εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, των διυλιστηρίων, της εμπορίας πετρελαιοειδών και της ΡΑΕ.

Η ατζέντα; Ενεργειακή, τι άλλο. Εκεί ήταν που τα διυλιστήρια διαβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφές με τρίτους παραγωγούς για την υποκατάσταση του ρωσικού πετρελαίου.

Το αντίμετρo; Αν χρειαστεί, θα περιορίσουν και τις εξαγωγές.


Γεωτρήσεις

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) επιβεβαίωσε κι επισήμως ότι το τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο θα παραλάβει θα χρησιμοποιηθεί στη Μεσόγειο. Επίσης, αξιωματούχοι της εταιρείας ανέφεραν πως «το γεωτρύπανο τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα απ´ ό,τι αναμένονταν οι σχετικές πληροφορίες της Αθήνας.

Φήμη

Επιμένει η αγορά ότι η BC Partners βολιδοσκοπεί την Intrakat, για το ενεργειακό κομμάτι της.

Επιτόκια

Πότε ρίξατε τελευταία φορά μια ματιά στο επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου; Για να έχετε μια εικόνα, η απόδοση του κινείται πλέον στο 3,4% και το spread στις 245 μονάδες βάσης.

Κι όλα αυτά, περίπου δύο μήνες πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η οποία πλέον θεωρείται βέβαιη.

Χρέος

Ρυθμισμένο με σταθερό επιτόκιο (1,4% το μέσο επιτόκιο) είναι σε μεγάλο ποσοστό το ελληνικό χρέος. Συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διάρκεια (στα 20 χρόνια η μέση). Έτσι απαντούν από το οικονομικό επιτελείο όταν ερωτώνται αν φοβούνται νέα έκρηξη

Για τις άμεσες ανάγκες δανεισμού, προσθέτουν, σε περίπτωση απότομης ανόδου επιτοκίων υπάρχει το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων (39 δισ. ευρώ).

Ο φόβος για το άγνωστο, ωστόσο, είναι διάχυτος. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories