Αρνητικό για τον χρυσό φαντάζει μέχρι στιγμής το σκηνικό, με τις τιμές να δέχονται έντονες πιέσεις , καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιθετικά σχέδια σύσφιξης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και στη συνέχεια το δολάριο.
Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σήμερα ο χρυσός σποτ παρέμεινε σταθερός στα 1.840,16 $ ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα υποχώρησε στα 1.836,10 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης κατά 0,1% στα 1.842,30 δολάρια.
Τι φοβίζει τους επενδυτές
«Η αύξηση των αποδόσεων των ΗΠΑ εν όψει της δημοπρασίας ομολόγων των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας τρομάζει τους επενδυτές χρυσού… Το δολάριο αυξάνεται λόγω αυτών των υψηλότερων αποδόσεων», δήλωσε ο Stephen Innes, συνεργάτης της SPI Asset Management.
Οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν ότι η διαπραγμάτευση του χρυσού είναι πιο ήπια προς τα 1.800 δολάρια η ουγγιά κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω αναμενόμενης ανάκαμψης του κλίματος επενδυτικού κινδύνου και συνεχιζόμενης ώθησης υψηλότερων των αποδόσεων των ΗΠΑ.
Η άλλη ανάγνωση
Ωστόσο, υπάρχει και οι άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η πτωτική τάση είναι παροδική και πώς η προοπτική μεσοπρόθεσμα είναι ανοδική με την τιμή να βλέπει τα 2000 δολάρια και πάλι.
Η πεποίθηση για το νέο ράλι στην αγορά του χρυσού αποτυπώθηκε σε συνέδριο για τα πολύτιμα μέταλλα που έγινε στη Σιγκαπούρη, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν στο Bloomberg, ότι ο ισχυρός συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών, γεωπολιτικής αναταραχής και αυξανόμενης συζήτησης για ύφεση θα ανεβάσει τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.
«Μετά από δεκαετίες τεράστιων ελλειμματικών δαπανών και εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών, οδεύουμε προς μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Γκρέγκορ Γκρέγκερσεν, ιδρυτής της Silver Bullion Pte. “Σε αυτό το είδος περιβάλλοντος, τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο φυσικός χρυσός και το ασήμι είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κατέχετε.”
Ο Γκρέγκερσεν προβλέπει ότι ο χρυσός και το ασήμι θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 2.000 δολάρια η ουγγιά και 26 δολάρια η ουγγιά αντίστοιχα μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτά τα επίπεδα εάν υπάρξουν απροσδόκητα γεγονότα «μαύρου κύκνου».
Σύμφωνα με τη Ρόνα Ο’Κόνελ, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς του StoneX Group, οι τιμές των χρυσών χρυσών αντιμετωπίζουν αντίσταση στα 1.930 δολάρια η ουγγιά, αλλά εάν αυτό το επίπεδο ξεπεραστεί, τότε θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.000 δολάρια, μέσω τεχνικών συναλλαγών.
Παρόλο που το φάσμα των υψηλότερων επιτοκίων και των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων επιβαρύνει το άτοκο πολύτιμο μέταλλο, η επιθετική στάση σύσφιξης της Federal Reserve έχει επίσης πυροδοτήσει φόβους ύφεσης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc. John Waldron και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για κλυδωνισμούς στην οικονομία εν μέσω προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων από τον πληθωρισμό και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές οι αβεβαιότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν περισσότερους επενδυτές να αναζητούν μια επένδυση αξίας.
Διαφωνεί η Citi
Σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής στόχου για τον χρυσό προχωρά η Citi σε ανάλυσή της, τονίζοντας ότι το επόμενο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 1.825 $/ουγγιά ενώ σε μια περίοδο 6-12 μηνών ο στόχος διαμορφώνεται στα 1.900 $/ουγγιά.
Η πρόβλεψη μέσης τιμής για το Citi 2022E παραμένει 1.910$/ουγγιά προς το παρόν.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, οι εισροές ETF χρυσού μειώθηκαν δραματικά τον Απρίλιο, στη συνέχεια, όμως, στράφηκαν σε σημαντικές καθαρές εκροές τον Μάιο.
Η επιθετική Fed
Μια επιθετική Fed, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (τόσο στις έρευνες όσο και στην τιμολόγηση της αγοράς ομολόγων) έχουν επιβαρύνει τη δυναμική της τιμής του χρυσού.
Τονίζουν επίσης, ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου έχει υποχωρήσει καθώς η αγορά απορρόφησε τη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας.
Ο χρυσός τείνει να υποαποδίδει μετά από περιόδους γρήγορης ανοδικής δυναμικής που ακολουθείται από ταχεία πτωτική ανατροπή, γράφουν οι αναλυτές της Citi και εξηγούν:
«Υπήρξαν μόνο λίγες περιπτώσεις στη μετα-Bretton Woods εποχή διαπραγμάτευσης χρυσού όταν οι αποδόσεις για το κίτρινο μέταλλο αυξήθηκαν και στη συνέχεια ξεπούλησαν περισσότερο από 10%. Πράγματι, ο χρυσός τείνει να διαπραγματεύεται ως περιουσιακό στοιχείο «χαμηλού όγκου». Αλλά τόσο το 1980 όσο και το 2006, όταν πραγματοποιήθηκε μια τέτοια ταχεία άνοδος και χαλάρωση της τιμής του χρυσού, ο χρυσός σημείωσε μόνο μια σύντομη ανάκαμψη, μετά την οποία συνέχισε να πέφτει κατά ~4% περαιτέρω τις επόμενες 100 ημέρες».
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων