Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι τιμές του χρυσού υποστηριζόμενες από μια ελαφρά υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων του δημοσίου, αν και οι προοπτικές του χρυσού παραμένουν ευάλωτες σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.852,59 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,2% στα 1.855,40 δολάρια.

Citi: Χάνει τη λάμψη του ο χρυσός

Σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής στόχου για τον χρυσό προχωρά η Citi σε ανάλυσή της, τονίζοντας ότι το επόμενο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 1.825 $/ουγγιά ενώ σε μια περίοδο 6-12 μηνών ο στόχος διαμορφώνεται στα 1.900 $/ουγγιά.

Η πρόβλεψη μέσης τιμής για το Citi 2022E παραμένει 1.910$/ουγγιά προς το παρόν.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, οι εισροές ETF χρυσού μειώθηκαν δραματικά τον Απρίλιο, στη συνέχεια, όμως, στράφηκαν σε σημαντικές καθαρές εκροές τον Μάιο.

Η επιθετική Fed

Μια επιθετική Fed, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (τόσο στις έρευνες όσο και στην τιμολόγηση της αγοράς ομολόγων) έχουν επιβαρύνει τη δυναμική της τιμής του χρυσού.

Τονίζουν επίσης, ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου έχει υποχωρήσει καθώς η αγορά απορρόφησε τη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας.

Ο χρυσός τείνει να υποαποδίδει μετά από περιόδους γρήγορης ανοδικής δυναμικής που ακολουθείται από ταχεία πτωτική ανατροπή, γράφουν οι αναλυτές της Citi και εξηγούν:

«Υπήρξαν μόνο λίγες περιπτώσεις στη μετα-Bretton Woods εποχή διαπραγμάτευσης χρυσού όταν οι αποδόσεις για το κίτρινο μέταλλο αυξήθηκαν και στη συνέχεια ξεπούλησαν περισσότερο από 10%. Πράγματι, ο χρυσός τείνει να διαπραγματεύεται ως περιουσιακό στοιχείο «χαμηλού όγκου». Αλλά τόσο το 1980 όσο και το 2006, όταν πραγματοποιήθηκε μια τέτοια ταχεία άνοδος και χαλάρωση της τιμής του χρυσού, ο χρυσός σημείωσε μόνο μια σύντομη ανάκαμψη, μετά την οποία συνέχισε να πέφτει κατά ~4% περαιτέρω τις επόμενες 100 ημέρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές