Σημαντικές στηρίξεις στον τεχνολογικό κλάδο έλαβε σήμερα η Wall Street, η οποία έκλεισε υψηλότερα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του πρώτου εξαμήνου του έτους, παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία αυξάνονται.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,64% στις 30.677 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,95% στις 3.795 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 11.232 μονάδες.Η βελτιωμένη εικόνα του τεχνολογικού κλάδου συνδέεται με την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι τιμές του τεχνολογικού κλάδου κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία των ομολόγων, καθώς είναι ο κλάδος που πλήττεται σε περίπτωση αύξησης του κόστους δανεισμού.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα ΗΠΑ: Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις τους καθώς ο Πάουελ παραμένει γεράκι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι πιο αμυντικές μετοχές, όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι μετοχές ακινήτων και υγειονομικής περίθαλψης οδήγησαν στα θετικά εδάφη τους δείκτες. Οι μετοχές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων όπως η Clorox κέρδισαν 5%. Επίσης, οι κατασκευαστικές  Lennar και D.R. Το Horton κέρδισαν πάνω από 3%.Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η προσπάθεια ανάκαμψης της Wall Street δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αντίδραση εν μέσω bear market. «Η ανάκαμψη σίγουρα θα υποδηλώνει κάθε είδους προσωρινή αναστροφή που συνοδεύεται από συνθήκες μεγάλων πωλήσεων», δήλωσε ο Todd Jones, επικεφαλής επενδύσεων στην Gratus Capital.

Διαβάστε επίσης: Πάουελ: «Άνευ όρων» η δέσμευσή μας για έλεγχο του πληθωρισμού

Η δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών είναι «άνευ όρων» αλλά ενέχει επίσης τον κίνδυνο υψηλότερης ανεργίας, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. «Είναι άνευ όρων», είπε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό o οποίος βρίσκεται περίπου τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Fed του 2%.

Οι φόβοι για ύφεση

Η UBS είναι η πιο πρόσφατη επενδυτική τράπεζα αυτή που αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στο 69%, επικαλούμενη τα αδύναμα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα για τη στέγαση, τη βιομηχανική παραγωγή και τα κεφαλαιουχικά αγαθά. «Πλέον προσέχουμε για οποιαδήποτε περαιτέρω αρνητική συνέχεια ή εάν θα πετύχουμε απλώς μια τοπική κορύφωση και  συνεχιστεί κάποια δυναμική ανάπτυξης στα  δεδομένα», ανέφερε η UBS.

Διαβάστε επίσης: UBS: Τα 3+1 σενάρια για τις αγορές και τι διδάσκει η Ιστορία

Χτες, η Citigroup αύξησε τις πιθανότητές της για ύφεση στο 50%, επικαλούμενη μια μείωση της καταναλωτικής ζήτησης που θα μπορούσε να δυσκολέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιτύχει μια ήπια προσγείωση. Επίσης, η Goldman Sachs είπε ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης είναι «μεγαλύτερη και πιο εμπροσθοβαρής» από ό,τι ήταν προηγουμένως.Στα μάκρο της ημέρας, κοντά σε υψηλό πενταμήνου παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, δίνοντας μια αίσθηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την αγορά εργασίας.  Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά μόλις 2.000 στις 229.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 226.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street