Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία και της κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Η απόδοση του 10ετούς κυμαίνεται στο 3,01%, αφού για λίγο υποχώρησε περαιτέρω, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση. Πτώση σημείωσε και το δολάριο. Τα τελευταία στοιχεία για τις ΗΠΑ συνέβαλαν στην επιδείνωση του κλίματος, καθώς έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ήταν περισσότερες από τις εκτιμήσεις την περασμένη εβδομάδα. Η μεταποιητική δραστηριότητα και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιούνιο, υστερώντας έναντι των εκτιμήσεων και ενισχύοντας τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση. Ο S&P 500 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 σημειώνουν άνοδο.

Διαβάστε επίσης: Πάουελ: Ισχυρή η αμερικανική οικονομία και μπορεί να αντέξει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Καταθέτοντας την Πέμπτη, ο Πάουελ δήλωσε ότι η δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι «άνευ όρων». Παρέλειψε αυτή τη λέξη την Τετάρτη, γεγονός που ερμηνεύτηκε από ορισμένους traders ότι ο τόνος του ήταν λιγότερο γερακίσιος. Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια. Ως εκ τούτου ένα κομμάτι της αγοράς καθησυχάστηκε από τα σχόλιά του.

«Το επίπεδο ειλικρίνειας από τον πρόεδρο Πάουελ ήταν πολύ αναζωογονητικό», σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance, Κρις Ζακαρέλι «Αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί μια ήπια προσγείωση, κάτι που ήδη πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην αγορά, προσθέτει αξιοπιστία όταν επαναλαμβάνει πόσο σημαντική είναι η εντολή της Fed για τον πληθωρισμό και πόσο σοβαρά θα επιδιώξει δράσεις για την επίτευξη των στόχων της».

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Επιστρέφουν σε ανοδική πορεία οι τιμές

Άλλοι θεωρούν ότι ο Πάουελ επαναλαμβάνει τη γερακίσια στάση του ως μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να είναι επιθετική με αυξήσεις επιτοκίων.

«Το πρόβλημα είναι ότι αν η Fed κάνει στροφή νωρίτερα από ό,τι πίστευε ο κόσμος, αυτό θα γίνει μόνο επειδή η οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι πίστευε ο κόσμος και το χρηματιστήριο είναι πολύ πιο χαμηλά από ό,τι πίστευε ο κόσμος», ανεφέρει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Miller Tabak + Co, Ματ Μάλει.«Έτσι, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αναζητούν την στροφή της Fed νωρίς. Αν η Fed στρίψει νωρίς, αυτό θα γίνει επειδή είμαστε σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές